ZARAZNIJI OD PRETHODNIH: Koliko su simptomi delta soja drugačiji od simptoma prethodnih sojeva koronavirusa?

Prema rečima epidemiologa delta soj koronavirusa, osim što je zarazniji, ima drugačije simptome od prethodnih sojeva.

Većinu hospitalizovanih zbog kovida-19 u SAD čine nevakcinisane osobe. Kod njih je takođe i veći rizik za razvoj težih simptoma poput otežanog disanja i konstantnog bola ili pritiska u grudima.

Delta soj je zaraznija od prethodnih sojeva, tačnije, zarazan je kao i male biginje. Osim toga, brzo se replikuje u telu i kod zaraženih osoba velike količine virusa nalaze se u nosu i grlu.

Dr Endrju T. Čen, epidemiolog i lekar u bolnici u Masačusetsu jedan je od istraživača u studiji koja se bavi simptomima kovida-19. Tokom istraživanja pratio je milione zaraženih u SAD, Velikoj Britaniji i Švedskoj koji preko aplikacije sami unose simptome koje osećaju nakon zaraze.

Rezultati, koji još nisu prošli recenziju, ukazuju na to da su vakcinisane osobe dobro zaštićene i protiv delta soja i da se kod njih razvijaju vrlo blagi simptomi, a i brže prebole koronavirus.

Dr Čen je istaknuo da su simptomi nakon zaraze delta soja razlikuju od onih koji su do sada prijavljeni.

- Među vakcinisanim odraslim osobama sada vidimo simptome koji su sličniji običnoj prehladi. Ljudi još uvek prijavljuju kašalj, ali sve više se javlja curenje iz nosa i kijanje. Žale se još uvek i na glavobolju i grlobolju, a sve manje na povišenu temperaturu i gubitak mirisa i ukusa - kaže dr Čen za "New York Times".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još