USKORO FINALNA ODLUKA: Sve je spremno za kovid propusnice

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da se očekuje da će sednica Kriznog štaba biti, kao što je to najavila i premijerka Ana Brnabić, u narednih nekoliko dana, i na njoj će biti doneta finalna odluka o kovid propusnicama, za koje je, kako je dodao, sve spremno.

„Ja nisam osoba koja bi mogla da vam da konkretan odgovor kada će biti sednica Kriznog štaba, svi očekujemo da će to biti u narednih nekoliko dana. sve je spremno što se tiče kovid propusnica, čeka se ta finalna odluka, da se vidi ko je sve u igri – da li su to samo noćni klubovi, restorani, kafići. Znamo da prehrambeni objekti nisu u igri, jer zaista želimo da ispoštujemo sve ustavne forme i ne kršimo prava naših građana, a sa druge strane da zaustavimo širenje infekcije i da ne diskriminišemo ljude po bilo kojoj osnovi“, rekao je Đerlek na otvaranju Nacionalnog komunikacionog centra u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a prenela je N1.

Istakao da će i kovid propusnice biti jedan vid popularizacije vakcinacije.

Kada se radi o trenutnoj epidemijskoj situaciji, do sada je 53 odsto građana vakcinisano prvom dozom, dok je 51 odsto vakcinisano trećom dozom. Stručnjaci kažu da to nije dovoljno za kolektivni imunitet i apeluju na ljude da se vakcinišu, jer smatraju da je vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu.

Oni su najavili da će „država različitim merama motivisati građane da se vakcinišu, jer je to neophodno da se pobedi koronavirus“.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), isporučila je opremu za Batut u Beogradu i 23 lokalne i regionalne zdravstvene institucije. Ovu opremu će, kako je saopštio UNDP, koristiti stručnjaci za zarazne i druge bolesti u Srbiji, kako bi lakše mogli da koordiniraju aktivnosti u borbi protiv pandemije kovid-19.

„Ovaj i svi drugi naši napori da pomognemo Srbiji u borbi protiv kovida preduzeti su u skladu sa prioritetima koje su odredili naši partneri iz institucija u Srbiji. Uskoro ćemo pružiti dodatnu podršku kako bismo podigli svest o važnosti vakcinacije, jer je sveobuhvatna vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu“, rekao je američki ambasador Entoni Godfri.

Donirana oprema, u vrednosti od 70.000 američkih dolara, već je spremna za korišćenje. USAID je takođe finansirao obnovu prostorije u kojoj se nalazi Nacionalni komunikacioni centar.

Svaki od 23 instituta koji čine Mrežu javnog zdravlja Srbije (u Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Šapcu, Valjevu, Požarevcu, Kragujevcu, Ćupriji, Zaječaru, Užicu, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Vranju i Novom Pazaru) takođe je dobio novu IT opremu koja će im olakšati međusobnu kriznu komunikaciju u realnom vremenu.

„Nacionalni komunikacioni centar za javno zdravlje u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ima ulogu u unapređenju komunikacije i koordinacije javno zdravstvenih aktivnosti kako u vanrednim, tako i u redovnim okolnostima. Brza procena resursa i aktivnosti javno zdravstvenih službi i njihov odgovor na zdravstveni rizik u lokalnim sredinama su od neprocenjivog značaja za upravljanje u kriznim situacijama, a jedan od zadataka Instituta i mreže zavoda je upravo kontrola i prevencija bolesti i održavanje potrebne spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama“, istakla je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović, dodajući da je „sa novim tehnologijama Nacionalnog komunikacionog centra za javno zdravlje unapređena spremnost za reagovanje u pandemiji kovid-19.

Novi Nacionalni komunikacioni centar pomoći će Batutu da bolje koordinira proces vakcinacije koji je u toku i usmeri javne zdravstvene resurse kako bi zaštitio zdravlje građana Srbije u skladu sa prioritetnim potrebama, tokom i nakon pandemije kovid-19, navodi se u saopštenju UNDP.

„Kreirali smo digitalnu mrežu eksperata za javno zdravlje u čitavoj zemlji i omogućili da mogu da međusobno komuniciraju 24 sata sedam dana u nedelji. Ova brza i kontinuirana razmena podataka sa terena pomoći će u koordinaciji nacionalnih napora da se odgovori na kovid-19 pandemiju, upravlja procesom vakcinacije i očuva zdravlje građana“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još