HRANA ZA SVEŽU I ZDRAVU KOŽU: Pet namirnica podstiču prirodnu proizvodnju kolagena

Hrana je oduvek imala ključnu ulogu kada je proizvodnja kolagena u pitanju. Zahvaljulući ovom proteinu koža izgleda mlađe, elastičnija je i ima bolju teksturu.

Uravnotežena ishrana koja uključuje svežu i zdravu hranu neophodna je za vaše opšte dobro. Ona je ta koja, između ostalog održava kožu zdravom. Mladalački izgled kože povezan je sa onim što jedete, a mnogo toga se svodi na kolagen.

Kolagen je protein koji vašoj koži daje strukturu, elastičnost i pomaže u procesu starenja. Uz pomoć njega nestaje bledilo kože, a ako ga ima dovoljno bore se pojavljuju mnogo sporije.

Pojedine namirnice mogu da utiču na povećanje kolagena i to bi trebalo da imate na umu kada birate hranu koju ćete konzumirati.

Piletina

Piletina sadrži vezivno tkivo zbog čega je ona primarni izvor kolagena. Pileći vrat i hrskavica bogat su izvor kolagena koji je dobar za kožu i zglobove. Dobri su i za lečenje artritisa.

Zbog toga, ukoliko jedete zdrave količine mesa u kombinaciji sa preporučenim dnevnim količinama povrća, tada vašoj koži pružate potrebne nutrijente za lep i mladolik izgled.

Paradajz

Paradajz je bogat izvor vitamina C koji je izuzetno bitan za proizvodnju kolagena. Čak i jedna jedina upotreba paradajza u vašem jelu može doprineti do 30 posto proizvodnje kolagena.

Paradajz se takođe može pohvaliti velikom količinom likopena, snažnim antioksidansom koji je važan za kožu.

Belanca

Belanca sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina neophodnog za proizvodnju kolagena. Belanca je najbolje jesti za doručak.

Agrumi

Kolagen zahteva dosta vitamina C, a budući da su agrumi bogati vitaminom C, svakako se savetuje da ih što više uključite u ishranu.

Beli luk

Beli luk se može dodati u mnoga jela tokom kuvanja, a značajan je u proizvodnji kolagena.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još