VOĆE STRASTI: Marakuja poboljšava raspoloženje i sprečava anksioznost

Marakuja je egzotično voće kiselkasto-slatkog ukusa, karakterističnih ljubičastih ili žutih plodova mekanog jezgra koje sadrži pulpu i jestive tamne semenke. Iako na oko možda ne izgleda tako, deluje veoma osvežavajuće i nije ni čudo što pored brojnih zdravstvenih koristi zbog visokog sadržaja antioksidanata, vitamina i minerala, utiče i na poboljšanje raspoloženja i sprečava anksioznost.

Na tlu stare Evrope lišće marakuje se koristilo u tretmanima protiv nesanice, ali i protiv glavobolje, lečenje modrica, bolova i za smirenje. Postoje i zapisi da je čaj od osušenih listova marakuje korišćen u lečenju epilepsije, kao i da može da pomogne u lečenju astme, bronhitisa i urinarnih infekcija.

"Voće strasti" sadrži sve najvažnije hranljive sastojke iz voća

Marakuja - "Pešn frut" (passion fruit) kako je još zovu, spada u najzdravije vrste voća sa odličnim prehrambenim profilom. Sadrži visok nivo vitamina A, koji je važan za kožu, vid i imuni sistem, i vitamina C, kao izvanredan antioksidans. Ovaj vitamin utiče na jačanje imunološkog sistema pomažući telu da apsorbuje više gvožđa iz hrane i poboljšava sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

Takođe, sadrži i značajne količine kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvođža. Bogata je i vlaknima što je posebno važno za zdravija creva i bolji rad digestivnog sistema. Marakuja sadrži i fosfor, niacin i vitamin B-6, koji su, takođe, značajni za bolje opšte stanje našeg organizma.

Značaj antioksidanata i vlakana

Marakuja je voće bogato antioksidantima koji pomažu u eliminaciji štetnih slobodnih radikala iz tela i imaju vitalnu ulogu u održavanju normalnih telesnih funkcija i izbacivanja toksina. Naučnici navode i da antioksidanti poboljšavaju protok krvi, posebno u mozgu i nervnom sistemu, smanjuju ćelijski stres i trend upalnih procesa u telu.

Pulpa marakuje sadži dosta dijetalnih vlakana koja su najvažnija komponenta svakog redukcionog režima ishrane. Ona pomaže u regulaciji rada digestivnog sistema i održavanju creva zdravim, sprečavajući zatvor i druge poremećaje. Redovno konzumiranje marakuje može da pomogne u sprečavanju zatvora i poboljšavanju varenja, kao i ukupnog zdravlja.

Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Nizak glikemijski indeks i bolja osetljivost na insulin

S obzirom na to da marakuja spada u voće sa niskim glikemijskim indeksom, to znači da ne izaziva nagli porast šećera u krvi nakon konzumacije. Ova važna činjenica je preporučuje za ishranu osoba sa dijabetesom. Neka istraživanja sugerišu da bi jedinjenja koje se nalaze u semenkama marakuje mogla da poboljšaju osetljivost osobe na insulin, a to znatno utiče na smanjenje rizika od brojnih bolesti, uključujući i dijabetes.

Jedna studija iz 2017. godine rađena na ljudima, otkrila je da supstanca piceatanol može da poboljša metabolizam. Naučnici su zaključili da su muškarci sa prekomernom težinom, koji su uzimali 20 mg piceatanola, svakog dana tokom osam nedelja, poboljšali svoje metaboličko zdravlje, uključujući i osetljivost na insulin.

Jedite voće, smanjite anksioznost

Magnezijum je važan mineral koji su naučnici doveli u vezu sa smanjenim stresom i anksioznošću. Potrebno je još istraživanja, ali su brojni pozitivni efekti potvrđeni kod osoba koje konzumiraju marakuju, budući da izaziva osećaj zadovoljstva i sreće tokom konzumiranja, uživanje u ukusu i živim bojama.

Marakuja u različitim oblicima

Lako i brzo od marakuje možete da napravite sok, smuti, žele ili džem. Ako je jedete sirovu, prepolovite je i kašikom izvadite pulpu i seme iz kore. Kora nije jestiva, ali pulpa i seme jesu. Takođe, možete je kombinovati i na ove načine:

- mešajući je sa vodom i stevijom;
- dodavanjem soka marakuje drugim voćnim sokovima, poput pomorandže ili ananasa;
- praveći voćni jogurt;
- sirup od marakuje možete da koristite kao dodatak dezertima;
- vino ili sangrija imaće još bolji ukus uz dodatak marakuje.

Najbolje je da je konzumirate u sirovom stanju, iako možete i da je zamrznete.

Ne mešajte je sa alkoholom i aspirinom

Ako preteramo sa unosom marakuje, mogu da se jave neki neželjeni efekti. Nije poželjno mešati je sa alkoholom, jer zbog svog umirujućeg dejstva može da dovede do nekih odloženih reakcija. Takođe, nije dobro ni da je jedete ako koristite aspirin, jer u nekim slučajevima može da dovede do razređivanja krvi. Takođe, kod ljudi koji su skloni alergijama može da dođe do kontraindikacija, zato je potrebno isprobati je u manjim količinama.

Izvor: Eklinika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još