STRUČNJACI SAVETUJU: Mediteranska dijeta za bolji seksualni život muškaraca

Mediteranska dijeta u kuhinji mogla bi da pomogne muškarcima u spavaćoj sobi! Tako bar pokazuju rezultati istraživanja kardiovaskularnih stručnjaka, koji pružaju dokaze da bi mediteranska ishrana mogla smanjiti erektilnu disfunkciju.

Erektilna disfunkcija je najčešći seksualni problem sa kojim se suočavaju muškarci. Prema studiji iz Masačusetsa o starenju muškaraca, impotenciji i njenim medicinskim i psihosocijalnim uzrocima, predviđa se da će do 2025. godine erektilna disfunkcija predstavljati problem za 322 miliona muškaraca širom sveta.

Iako se ranije smatralo da je erektilna disfunkcija prvenstveno uzrokovana psihološkim problemima, istraživači sada znaju da je to pretežno vaskularni poremećaj.

Nova naučna studija o vezi mediteranske ishrane i erektilne disfunkcije predstavljena je na Kongresu Evropskog kardiološkog društva 2021, najvećem svetskom godišnjem skupu kardiovaskularnih stručnjaka.

Koautor studije dr Atanasios Angelis sa Univerziteta u Atini, kaže da je verovatno najbolji način da muškarci održe erektilnu sposobnost da se brinu o svom zdravlju i vode računa šta jedu.

- Mediteranska dijeta je odličan izbor koji kombinuje zdravlje sa kulinarskim zadovoljstvom, jer sadrži veliki izbor ukusnih jela - kaže dr Angelis.

On i njegove kolege ispitivali su 250 muškaraca, prosečne starosti od 56 godina.

Utvrđeno je da su muškarci koji su se više pridržavali mediteranskog načina ishrane imali viši nivo testosterona, bolje erektilne performanse, veći koronarni protok i zdravije arterije.

Maslinovo ulje - osnova mediteranske ishrane

- Erektilna disfunkcija postaje češća kod muškaraca srednjih godina, jer oni godinama akumuliraju uobičajene faktore rizika - objašnjava Angelis.

U te uobičajene faktore rizika spadaju nezdrava ishrana, visok holesterol, visok krvni pritisak i pušenje, pored nižih nivoa testosterona koji se često javljaju uz erektilnu disfunkciju.

- Mediteranska dijeta je korisna i za vaskularnu fiziologiju i za nivo hormona - kaže Angelis.

Mediteranska dijeta može doprineti višem nivou testosterona smanjenjem upalnih procesa.

Kako Angelis objašnjava, postoji i snažna veza između nivoa testosterona i kardiovaskularnog zdravlja. Testosteron je niži kod ljudi sa višim krvnim pritiskom, nekontrolisanom hipertenzijom i srčanim oboljenjima.

- Iako nismo ispitivali mehanizme, verovatno je da mediteranski način ishrane može poboljšati kondiciju i erektilne performanse tako što će poboljšati funkciju krvnih sudova i ograničiti pad testosterona koji se javlja u srednjim godinama - kaže dr Angelis.

Mediteranska ishrana se zasniva na tradicionalnim kuhinjama Grčke, Italije, Francuske, Španije i drugih zemalja Sredozemlja.

Suština je da osnovu unosa masnoća čini maslinovo ulje, a ishrana je uglavnom biljna - povrće, mahunarke, voće, integralne žitarice, orašasti plodovi, semenke, bilje i začini.

Riba, morski plodovi, mlečni proizvodi i živina takođe su na meniju gotovo svakodnevno, dok se crveno meso i slatkiši jedu samo povremeno.

Interesovanje za mediteransku ishranu počelo je 50-ih godina prošlog veka, kada je primećeno da srčana oboljenja nisu tako česta u mediteranskim zemljama, u poređenju sa SAD. Od tada, brojne studije su potvrdile da mediteranska ishrana pomaže u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još