POČNITE VEĆ DANAS: Šest promena u načinu života utiču na smanjenje rizika od moždanog udara

Moždani udar je, posle srčanog udara, takođe vodeći uzrok dugotrajne invalidnosti, prema podacima Centara za prevenciju i lečenje bolesti (CDC). Međutim na klinici Klivlend smatraju da se do 50 odsto svih moždanih udara može sprečiti.

Sve što vam je potrebno su male promene koje bi mogle da vam sačuvaju život i sa kojima biste mogli da počnete već danas.

1. Kilogrami

Prekomerna težina povezana je sa svim vrstama zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i visok krvni pritisak, koji značajno povećavaju rizik od moždanog udara.

Dobra vest je da čak i gubitak 10 kilograma, ako imate višak kilograma, može da imi značajan uticaj na rizik od moždanog udara.

Prema "Harvard Health", idealan indeks telesne mase (BMI) je 25 ili manji. Međutim, to za neke ljude možda nije realno, pa je uvek najbolje da razgovarate sa svojim lekarom o tome šta odgovara vašoj situaciji i zdravstvenom stanju.

2. Redovno vežbanje

Ako ostanete aktivni i redovno vežbate, možete da imate veliki broj prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. A pošto redovne fizičke vežbe mogu da vam pomognu da smršate, snizite krvni pritisak i održite zdrav nivo holesterola, mogu direktno i da smanje rizik od moždanog udara.

- Vežbajte 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Čak i 10 minuta nudi zdravstvene benefite - rekao je dr Tomi Ng iz "Southern Ocean Medical Center".

3. Odvikavanje od pušenja

Kako navodi "Harvard Health", pušenje ubrzava stvaranje ugrušaka na nekoliko različitih načina. Zgušnjava krv i povećava količinu nakupljanja plaka u arterijama.

Uz zdravu ishranu i redovno vežbanje, prestanak pušenja jedna je od najvažnijih promena koja će vam pomoći da značajno smanjite rizik od moždanog udara.

4. Krvni pritisak

Redovna kontrola krvnog pritiska i preduzimanje koraka za njegovo snižavanje, ako je visok, od suštinskog je značaja za smanjenje rizika od moždanog udara, kažu stručnjaci.

- Visok krvni pritisak je vodeći uzrok moždanog udara - kaže dr Pinakin R. Jethva, neurohirurg i dodaje:

- Procenjuje se da skoro polovina odraslih ima visok krvni pritisak. Ako imate visok krvni pritisak, naučite da ga proveravate i kod kuće.

Idealan krvni pritisak, prema "Harvard Health" je oko 120/80 za većinu ljudi. Ako je vaš visok, ograničavanje soli i zasićenih masti u vašoj ishrani, konzumiranje više voća i povrća i redovno vežbanje mogu vam pomoći da smanjite taj broj.

5. Zdrava ishrana

Kao što je ranije pomenuto, zdrava ishrana bogata voćem i povrćem i niskim sadržajem zasićenih masti može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, kao i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti povezane sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Iz Udruženja za moždani udar kažu da čak i male promene navika u ishrani mogu da utiču na vaše celokupno zdravlje, posebno ako vam je rečeno da ste u riziku od moždanog udara, prenosi MSN.

6. Pratite nivo holesterola

Kontrolisanje holesterola ključno je za zdrav način života i ograničava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

- Visok nivo LDL ili lošeg holesterola i nizak nivo HDL ili dobrog holesterola začepljuju arterije - rekla je dr Šejla Sani, kardiolog iz medicinskog centra "JFK", za "Hackensack Meridian Health" i dodala:

- Vaš nivo holesterola je važan deo vašeg ukupnog zdravlja srca. Na osnovu vaših faktora rizika, vaš lekar primarne zdravstvene zaštite ili kardiolog mogu da vam preporuče najbolji tretman za snižavanje nivoa i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i drugi izbori zdravog načina života efikasni su načini za smanjenje visokog holesterola, a time i rizika od moždanog udara.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još