UKUSNE I ZDRAVE: Pet namirnica podstiču probavu

Zimi obično više posežemo za nečim toplim i kremastim, a to često znači i kaloričnim. Ipak, postoje namirnice koje će zadovoljiti žudnje, a dobre su za probavu.

Uz takve namirnice neće biti teško da održite zdrav način ishrane, ali i aktivan način života.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice ne samo da su veoma zdrave, već i veoma ukusne i jednostavno se pripremaju. Najčešće su sastavni deo kaša i raznih smutija.

Bogate su vlaknima koja podstiču rast dobrih bakterija u probavnom sistemu. Takođe, ovsene pahuljice usporavaju probavljanje hrane, a samim tim ste nakon njih i duže siti.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Lanene semenke

Lanene semenke takođe su pune vlakana, probiotika i prebiotika koje telo razlaže i obezbeđuje dobre bakterije za probavni sisitem.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Suve šljive

Suve šljive prepune su netopivih vlakana zbog koji vam probava postaje redovnija. Takođe, netopiva vlakna sprečavaju iritaciju creva.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Orasi

Orasi nisu samo ukusni, oni su dobri za probavu i za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nezdrave grickalice zamenite orasima, imaćete višestruku korist.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Suvo grožđe

Suvim grožđem možete da resetujete svoj probavni sistem. Netopiva vlakna savršena su za poboljšanje crevne flore, a potpomažu i rast dobrih bakterija.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još