IGRAJU KLJUČNU ULOGU: Nekoliko namirnica pomoći će vam da imate blistavu kožu

Blistava koža rezultat je pravilne nege, ali i unosa određenih namirnica. Eksperti vam otkrivaju kojih pet namirnica igraju ključnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja.

Znate onu staru izreku "Zdravlje na usta ulazi?" To pravilo važi i kada je reč o koži. Naime, ono što jedete – osim na unutrašnje stanje organizma, reflektuje se i na izgled kože. Ovoga puta stavljamo akcenat na blistavost i otkrivamo koje sve namirnice treba da uvrstite u svoj jelovnik kako biste dosegli ovaj ideal. A, prema rečima eksperta, blistava koža rezultat je unosa pet vrsta namirnica.

Neke se na vašem tanjiru nađe:

Fermentisana hrana

Lakto-fermentisana hrana bogata je biološki dostupnim hranljivim materijama koje hrane kožu iznutra. Proces laktofermentacije potpomaže varenje, tako da su hranljivi sastojci dostupniji i koži i telu. Osim toga, ova hrana sadrži i prebiotike i probiotike širokog spektra. Uključite u svoju ishranu kiseli kupus, kefir, kimči...

Tamnozeleno lisnato povrće

Mislimo na kelj, brokoli i kupus. Ovo povrće bogato je jedinjenjima sumpora koja pomažu u detoksikaciji kože.

Bobičasto voće i šipak

Ove namirnice bogate su antioksidansima, deluju protivupalno i pune su hranljivih materija koje podržavaju proizvodnju kolagena i pomažu u zaštiti kože od oštećenja prouzrokovanih dejstvom slobodnih radikala.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Dobri primeri namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline su: laneno seme, losos, sardine i čia semenke, koje vlaže i zaglađuju kožu iznutra, te deluju protivupalno. A poznato je da upala prouzrokuje različite probleme s kožom, uključujući suvoću i gubitak tonusa jer razgrađuje kolagen.

Namirnice bogate beta karotenom & pro-vitaminom A

Ove vrste namirnica, koje uključuju šargarepu i slatki krompir, doprinose podmlađivanju kože i podsticanju obnavljanja ćelija. Avokado je takođe bogat karotenoidima koji poboljšavaju izgled kože. Sadrži i podmlađujuće i hidratantne dobre masti, zahvaljujući kojima su karotenoidi dostupniji telu za upotrebu budući da su rastvorljivi u mastima.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još