PSIHOTERAPEUTI TVRDE: Dva sata igranja na otvorenom pomažu deci u učenju i sagorevanju energije

Deca imaju velike koristi od trčanja, skakanja, penjanja i igranja na otvorenom. Vreme provedeno na otvorenom smanjuje anksioznost i hiperaktivnost i podiže raspoloženje, kaže psihoterapeutkinja.

Džoan Fortjun, psihoterapeutkinja, podstiče roditelje da decu izvode napolje svaki dan, idealno na barem dva sata. Provođenje vremena igrajući se na otvorenom u prirodi, može da pomogne u smanjenju nivoa anksioznosti i smanjenju hiperaktivnosti.

- Deci je potrebno dva do tri sata fizičke igre na otvorenom, a mnoga to ne dobijaju. To im pomaže u učenju, procesuiranju i sagorevanju energije. Vreme provedeno na otvorenom smanjuje anksioznost i hiperaktivnost, podiže raspoloženje i izgrađuje veštine zajedničke igre - kaže Fortjun.

Kada su deca srećnija i opuštenija, budna i usklađena, otvorenija su za učenje. Izlazak napolje sa decom koristiće i roditeljima.

- Deca imaju velike koristi od trčanja, skakanja, penjanja i igranja na otvorenom - kaže Džoan.

Iako bi dva sata dnevno bilo idealno, svako vreme provedeno na otvorenom može imati koristi, pa pokušajte da uklopite ovu aktivnost u svoj raspored.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još