TRI DELOTVORNA SAVETA: Kako održati zdrave i čvrste nokte tokom zime?

Zima u raznim aspektima ostavlja negativne posledice na naše zdravlje. Niske temperature uzrokuju isušenu kožu, a manjak sunca uzrokuje i manjak vitamina D, što pak dovodi do veće osetljivosti na infekcije, viruse i ostalo.

Minusi i hladno vreme uticaće i na naše nokte. Često pranje ruku u zimskim mesecima slabi nokte, zbog čega se češće lome. Ali, postoje jednostavni načini kako tome doskočiti.

Brinite o zanokticama

Posebno sad u vreme pandemije pojačana higijena ruku, češće pranje i dezinfekcija raznim sredstima mogu uzrokovati listanje korena nokta. Za njihovo jačanje važne su zanoktice, a zanoktice je najbolje negovati maslinovim, bademovim i sezamovim uljem. Ona će istovremeno omekšati zanokticu i podstaći rast nokta. Nanesite ulje kad god se setite.

Pripazite i na ishranu

Uravnotežena prehrana, bogata voćem i povrćem, kao i redovno unošenje zdravih masti i proteina svakako utiče i na zdravlje noktiju. Orašasti plodovi, grašak, zeleno lisnato povrće i avokado odlični su dodaci s kojima ne možete pogrešiti.

Sami brinite o noktima

Redovna nega noktiju održava njihovo zdravlje zimi. Jedno od osnovnih pravila – nikad nemojte rezati zanokticu, već je nežno pogurajte.

Oblikujte nokte na nedeljnoj bazi i ostaće zdravi i čvrsti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još