ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Deset minuta trčanja popravlja raspoloženje i pospešuje rad mozga

Trčanje poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova, jača mišiće i poboljšava snagu kostiju. Osim ovih fizičkih prednosti, trčanje je povezano sa boljim mentalnim zdravljem.

Tim naučnika sa univerziteta "Tsukuba" u Japanu nedavno je dovršio studiju koja je pokazala da samo 10 minuta trčanja umerenog intenziteta poboljšava i raspoloženje i funkcije mozga.

Naučnici su zaključili da trčanje povećava protok krvi u različite delove prefrontalnog korteksa koji igra važnu ulogu u kontroli raspoloženja i izvršnih funkcija. Takođe, povećava cirkulaciju krvi, što može da pogoduje moždanoj aktivnosti.

Za studiju su odabrali dobrovoljce koji su 10 minuta trčali na traci. Zaključili su da je trčanje rezultiralo značajno povećanom nivou uzbuđenja i užitka u poređenju sa kontrolnom grupom koja je mirovala.

- Prema našim saznanjima, trčanje umerenog intenziteta ima blagotvorno delovanje na poboljšanje funkcije mozga i pozitivno raspoloženje - naveli su autori.

Koautori Čorpaka Damronghai i profesor Hideaki Soja priznali su da su bili iznenađeni rezultatima.

- Rezultati su nas iznenadili, jer 10 minuta umerenog trčanja poboljšava ne samo izvršnu funkciju nego i pozitivno raspoloženje koje se podudara sa bilateralnom prefrontalnom aktivacijom - zaključili su naučnici, piše "Medical News Today".

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još