RIZNICA VITAMINA C: Ko bi trebalo da konzumira limun svakog dana?

Koliko često uzimate vitamin C i da li ste svesni svih njegovih aktivnih sastojaka? Ako još uvek ne znate zašto bi limun mogao biti od pomoći, dobro je da saznate i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

Činjenica je da je naš svakodnevni život poprilično uzdrman aktuelnom pandemijom, a ako iz čitave situacije izvučemo nešto dobro, to je da smo verovatno za to vreme počeli više da vodimo računa o svom zdravlju. Upoznali smo sve vitamine i dodatke ishrani i dobro i preventivno zaštitili svoj organizam. Ono što je dobra vest jeste da nam za očuvanje dobrog zdravja i jakog imuniteta ne treba mnogo – dovoljan je limun, kojeg verovatno svi imamo u domaćinstvu.

Šta sve limun sadrži?

Limun je riznica vitamina C. Ali njegove zdravstvene prednosti se tu ne završavaju. Limun sadrži pektin (prebiotik), koji pomaže u snižavanju šećera u krvi, a istovremeno se može pohvaliti izuzetno malim brojem kalorija, pa je vrlo poželjan u rigoroznim dijetama.

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena i pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Adekvatan unos vitamina C sprečava nastanak kamena u žuči, dok se vitamin C efikasno bori protiv prehlade i podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku, koja ne snižava pH, već ga podiže (alkalizira). Međutim, povećavajući pH u urinu, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamena u bubregu, a takođe pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela, koji je proizvod metabolizma proteina.

Limun takođe sadrži D-limonen, koji je prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi i preporučuje se i u slučaju respiratornih oboljenja. Njegovo dejstvo se posebno preporučuje osobama sa oštećenim plućima (nakon upale pluća, osobama sa astmom i pušačima).

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.

Tu je i hesperidin koji smanjuje oksidativni stres i upale i normalizuje zdravlje krvnih sudova. On takođe smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracije mrežnjače kod starijih osoba), kao i efekat galaktoze – glukoze slične šećeru u mlečnim proizvodima.

Na kraju, tu je i diosmin. On poboljšava stanje krvnih sudova, a u kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je u lečenju proširenih vena i hemoroida.

Kome se posebno preporučuje da uzima vitamin C:

- pušačima
- osobama na dijeti
- osobama sa respiratornim problemima
- osobama koje pate od dijabetesa
- osobama koje pate od gihta
- osobama sa sporim metabolizmom
- ljubiteljima slatkiša i mlečnih proizvoda
- osobama koje pate od proširenih vena
- licima starijim od 60 godina

Savet plus: Budući da je kora najzdraviji deo limuna, preporučuje se da se limun jede zajedno sa korom. Važno je samo da pre upotrebe limun dobro operete sodom bikarbonom.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još