ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Sir može da izazove zavisnost

Život bez sira je nešto što je nezamislivo za većinu ljudi. Razlog tome nisu samo beskonačne mogućnosti pripreme, već i izbor sireva koji je zaista veliki.

Međutim, nedavno su naučnici otkrili još jedan razlog zašto mnogi ljudi više ne mogu da zamislle život bez, a to je da ova namirnica stvara zavisnost.

Zašto sir može da stvori zavisnost?

Naučni tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumiranje sira može da prouzrokuje zvisnost jednako kao i droge.

Razlog zavisnosti je supstanca kazomorfin, koja se nalazi u mlečnom proizvodu. Nastaje kada se mlečni protein kazein, koji se nalazi u siru, probavlja u želucu. Zatim stimulše receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se telesni osećaj blagostanja.

Budući da u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo više u siru, naučnici savetuju da se manje konzumira sir nego mleko. Kilogram sira ima deset puta veću dozu kazeina od mleka.

Određena vrsta sira naročito izaziva zavisnost

Prema istraživanju, takozvani analogni sirevi, odnosno slabo prerađeni sirevi iz masovne proizvodnje, naročito izazivaju zavisnost, jer ti proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinisane ugljene hidrate i masti koje mogu da dovedu do zavisnosti od prehrambenog ponašanja.

U pitanju su biljni sirevi, koji se često koriste kao zamene za prave sireve.

Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao "plastični, odnosno gumasti sir".

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: 24 sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još