ODUZIMA ENERGIJU I UMANJUJE PRODUKTIVNOST: Koji su simptomi i kako da se izborimo sa prolećnim umorom?

S prvim danima proleća, stiglo je i ono što nas baš toliko i ne raduje – prolećni umor, koji nas sprečava da budemo produktivni i oduzima nam energiju.

Prolećni umor prepoznaćete po malaksalosti, kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje. Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promenu vremena oseti kao drastičnu promenu u svom organizmu.

Osim malaksalosti, prolećni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promene raspoloženja i pad imuniteta. S obzirom da je prolećni umor gotovo nemoguće izbeći, na nama je da ga spremni dočekamo i što bezbolnije prebrodimo.

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda, koje će naš organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posledicama umora, a jedna od prvih je promena načina ishrane.

Nakon ishrane, koju smo preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vreme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćemo lakše prebroditi umor, koji stiže s prolećem.

Ovih dana, ishrana bi trebalo da se bazira na svežem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, koja je odličan izvor proteina.

Alternativa masnim i začinjenim supama, koje smo konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osećaj sitosti. Gazirana pića zamenite sveže ceđenim sokovima i ukusnim smutijima, koji će vašem organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem nakratko osetiti da ste se rešili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje. Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju, te unesete neophodnu količinu vode svakodnevno.

Pored zdrave ishrane, vreme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam. Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam sati zdravog i kvalitetnog sna.

Ako uvedete ove male i zdrave promene, umor će proći gotovo neprimetno.

Izvor: B92.net
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još