UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Pet namirnica izbacuju toksine, poboljšavaju varenje i čiste creva

Ukoliko nam creva ne rade kako treba, zdravlje celog organizma je narušeno. Kada je varenje poremećeno, stvara se pogodno tlo za taloženje i razvoj bakterija.

Savremeni način života i nepravilna ishrana ostavljaju posledice, a creva su prva na udaru. Gotovo svaka druga osoba ima problema sa nadimanjem ili gasovima. Srećom, pravilnim izborom namirnica moguće je dovesti ih u red.

Ova hrana čisti creva, poboljšava varenje i sprečava nadimanje:

1. Kiseli kupus

Ova namirnica sadrži izuzetno velike količine materija koje podstiču probavu i sprečavaju nastanak zatvora.

2. Urme

Ukoliko imate tegoba sa probavom svakog dana, dok problem ne prestane, pojedite pet urmi dnevno. One su bogate leucinom, aminokiselinom koja podstiče rad creva.

3. Krompir

Zbog bogatstva mineralom cinkom i vitaminom C, krompir jača naš imuni sistem. Pored toga, sadrži posebne supstance koje poboljšavaju probavu.

4. Jogurt

Svima poznate "dobre bakterije" u jogurtu, odnosno Laktobacili, uzrokuju fermentaciju mleka podstičući tako probavu i rad creva. Nutricionisti preporučuju da se dnevno popije čaša jogurta.

5. Mango

Ovo voće sadrži složene ugljene hidrate koji uništavaju štetne crevne bakterije. Mango se čak preporučuje i kao lek kod raznih trovanja hranom i infekcijskih dijareja.

Izvor: Narodnilijek.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još