HRANA I LEK: Osam zdravstvenih benefita rotkvice

Rotkvice nisu baš najpopularnije povrće, ali su jedno od najzdravijih. Rotkvice se često koriste u kulinarstvu i dodaju oštar, biber element jelima.

Ovo povrće takođe sadrži niz vitamina, minerala i nutritivnih jedinjenja koja mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Postoji mnogo različitih vrsta rotkvica: crna rotkvica, daikon rotkvica, ren, lubenica i okrugla rotkvica.

Vitamini i minerali uključuju:

Folat: Takođe poznat kao vitamin B, sintetiše bela/crvena krvna zrnca u koštanoj srži i neophodan je za proces stvaranja DNK i RNK.

Kalijum: Ovaj mineral reguliše i održava ravnotežu tečnosti u telu. Takođe podržava električnu aktivnost srca i funkciju celog nervnog sistema.

Vitamin C: Vitamin C je uključen u mnoge važne funkcije u telu i može pomoći u stvaranju kolagena i jačanju zidova krvnih sudova.

Vitamin B6: Vitamin rastvorljiv u vodi, takođe poznat kao piridoksin, potreban je za brojne enzimske reakcije u telu, uglavnom metabolizam.

Zdravstvene prednosti rotkvice

Nutritivni profil rotkvice je veoma raznolik i nudi širok spektar hranljivih materija koje mogu imati dubok uticaj na zdravlje. Od folata do jedinjenja sumpora, rotkvice su usmerene na mnoge različite aspekte tela i mogu pozitivno da doprinesu zdravom sistemu, iznutra i spolja.

U nastavku saznajte neke od najboljih načina na koje rotkvice mogu koristiti vašem zdravlju:

1. Rotkvica pomaže varenje hrane

Svakodnevno konzumiranje dovoljno vlakana (25 g za ženu i 30-38 g za muškarca) može sprečiti zatvor, refluks kiseline i probavne poremećaje kao što je sindrom iritabilnog creva. Rotkvice sadrže dobru količinu vlakana od 1,9 g na 116 g povrća. Svakodnevno konzumiranje jedne porcije rotkvice obezbediće vam vlakna koja su vam potrebna za potpuno funkcionisanje digestivnog sistema.

Studija je pokazala da konzumiranje listova rotkvice pozitivno utiče na varenje. Rotkvice takođe mogu pomoći kod čira na želucu tako što ojačavaju sluznicu želuca i štite druga tkiva u crevima.

2. Rotkvica pomaže u borbi protiv gljivica

Candida albicans je jedna od najčešćih gljivica koje se nalaze u ljudskom telu. Takođe je jedna od najtežih za borbu. Prekomerni rast kandide može izazvati vaginalne infekcije i oralne infekcije. Rotkvica sadrži antifungalno jedinjenje, RsAFP2, koje je dokazano efikasno protiv sojeva Candida bakterija.

3. Rotkvica pomaže kod dijabetesa

Ako imate predijabetes ili imate problema sa šećerom u krvi, konzumiranje rotkvice može pomoći u regulisanju šećera u krvi i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2. Ovo povrće sadrži antidijabetička svojstva koja mogu poboljšati funkciju imunog sistema, poboljšati unos glukoze i smanjiti šećer u krvi.

Studija je pokazala da rotkvice direktno poboljšavaju insulinski odgovor i metabolizam glukoze.

4. Rotkvica poboljšava kožu

Ne samo da je rotkvica izuzetno hidratantna, već povrće sadrži i visok nivo vitamina C, vitamina za koji se zna da je veoma koristan za kožu. Vitamin C poboljšava elastičnost kože pomažući u formiranju kolagena, hranljive materije koja čini strukturu kože, kostiju i drugog vezivnog tkiva.

Pored toga, bori se protiv slobodnih radikala i pruža pojačanu UV zaštitu za kožu. Folna kiselina u rotkvicama smanjuje oksidativna oštećenja, a vitamin B6 može smanjiti stres koji sprečava izbijanje i prevremeno starenje.

5. Veoma hidratantno

Ostati hidriran je važno da bi vaše telo funkcionisalo optimalno. Nedostatak hidratacije može uzrokovati loš izgled kože, glavobolje, česte bolesti i želju za šećerom. Rotkvice imaju veoma visok sadržaj vode, 93,5 g na svakih 100 grama! To je skoro u rangu sa krastavcem koji iznosi 95,2 g na 100 grama.

Uključivanjem rotkvica u svakodnevne obroke uz ispijanje preporučene količine vode dnevno osiguraćete da dobijete potrebnu hidrataciju.

6. Rotkvica podržava zdravlje srca

Antocijanini su vrsta flavonoida sa antioksidativnim efektima koji mogu biti posebno korisni u održavanju zdravlja srca.

Antocijanini su prisutni u rotkvicama, koji okruglim rotkvicama daju crvenu boju. Hrana bogata antocijaninima, poput rotkvice, povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ove namirnice takođe utiču na nivo holesterola, nivo triglicerida i krvni pritisak.

7. Rotkvica snižava krvni pritisak

Kalijum ima svojstva regulacije koja mogu da uravnoteže tečnosti u telu. Kalijum ima veoma pozitivan efekat na krvni pritisak i može efikasno da ga snizi na normalan nivo kroz funkciju bubrega.

Rotkvice sadrže umereno visok nivo kalijuma i mogu pomoći u balansiranju krvnog pritiska za one sa hipertenzijom. Pored toga, rotkvice, putem sinteze kolagena, mogu ojačati zidove krvnih sudova i smanjiti rizik od ateroskleroze.

8. Rotkvica poboljšava imunološku funkciju

Vitamin C u rotkvicama može poboljšati stanje kože, ali je takođe vitalna hranljiva materija za podršku imunološkom sistemu i za rast i popravku tkiva. Vitamin C je moćan antioksidans koji može pomoći u otklanjanju bolesti kao što su grip ili obična prehlada.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još