ŠEST ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI: Zašto je važno da jedete voće svakog dana?

Ne samo da je slasno, voće je veoma zdravo i prepuno je raznih nutrijenata. Stručnjaci savetuju da dnevni unos voća bude jedna i po do dve šoljice.

Spisak prednosti svakodnevnog konzumiranja voća je dug, ovo su samo neke od njih:

Smanjuje upalne procese

Jedinjenja koja voću daju njegovu boju obično su antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala i tako smanjuju upalne procese u telu.

Skoro svako voće sadrži antioksidanse, ali neke vrste su posebno bogate tim jedinjenjima. To je prvenstveno bobičasto voće, ali i citrusi.

Brani organizam od hroničnih bolesti

Kada smanjite upalne procese, smanjićete i rizik od pojave hroničnih bolesti.

- Voće je puno vitamina, minerala, antioksidanasa i fitonutrijenata koji zajedno rade da bi ojačali vaš imuni sistem - kaže nutricionista Dani Lebovic.

Ona dodaje da svakodnevno konzumiranje voća obezbeđuje zaštitno delovanje tih nutrijenata, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara i smanjuje krvni pritisak.

Pomaže u održanju zdrave probave

Voće je izvrstan izvor vlakana koja pomažu pri održavanju zdave probave i preveniraju probavne probleme poput zatvora. Takođe, zbog vlakana smo duže siti, a pomažu i kod rasta dobrih bakterija u crevima.

Poboljšava zdravlje kože

Tajna sjajne kože možda nije u sredstvima za negu, već u korpi s voćem.

- Voće je puno antioksidanasa koji mogu da smanje oštećenja ćelija u koži tako što smanjuju upalne procese i pružaju zaštitu od slobodnih radikala. Upravo slobodni radikali mogu da ubrzaju starenje kože razlaganjem kolagena u telu, to vodi ka pojavi bora i neujednačenog tena - kaže Lebovic.

Kako biste se izborili s tim problemima Lebovic preporučuje voća bogata vitaminom C poput kivija, jagoda i pomorandže.

Hidratacija

Unos dovoljne količine vode je deo zdravog životnog stila, ali dobar deo tečnosti dolazi i iz hrane. Tu je voće super izbor.

Voće sadrži puno vode, pa može značajno da pomogne kod hidratacije organizma. Lubenica je svakako voće koje sadrži najviše vode, a puna je i vlakana, vitamina i minerala. Takođe, dobro je za hidrataciju jesti jagode i dinje.

Tečnost poboljšava probavu, zdravlje zglobova, prenosi nutrijente do ćelija i normalizuje krvni pritisak.

Pomaže kod mršavljenja

Nedavno istraživanje sprovedeno na 26.000 ljudi pokazalo je da su učesnici više gubili kilograme što su više konzumirali voće i povrće.

Svakodnevno konzumiranje voća može da pomogne kod mršavljenja jer ima malo kalorija, a puno je vlakana od kojih ste duže siti, piše "Eat This Not That".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još