NEKOLIKO DOBRIH RAZLOGA: Na spavanje nikako ne smete da idete gladni

Ukoliko ste na određenom režimu ishrane, kako biste izgubili neželjene kilograme, nikako ne praktikujte da ne jedete posle 18h! To vam neće doneti benefite, naprotiv!

Naime, odlazak u krevet praznog stomaka nije dobra ideja, ukoliko ste se tokom dana dovoljno trošili ili ste, pak, malo jeli. Ako gladni odete na spavanje, to neće imati pozitivan uticaj na smanjenje telesne težine, a sa druge strane, suočićete se sa brojnim posledicama!

Prema tvrdnjama dijetetičara Vesli Delbrdž, u ovakvim situacijama naš organizam ne može da uđe u duboki san, jer je glad stanje koje mozak drži u stanju pripravnost!

Šta to dalje prouzrokuje?

Loši uticaji na scre

U nedostatku nutrijenata, čije će proteine telo preraditi u mišiće, energija gladnog tela počeće da ih crpi iz mišića, tvrdi Evropsko društvo kardiologa. Takođe, dugotrajne faze gladi tokom sna loše utiče i na najvažniji mišić čoveka, na srce.

Povećanje telesne težine

Pad nivoa šećera u krvi može da prouzrokuje glad, koja će vas može naterati da posegnete za prvim što vam dođe pod ruku, a takva će hrana dovesti do povećanja telesne težine. Spavanje s praznim želucem poremetiće i nivo šećera u krvi koje će na kraju imati loš uticaj na vaš metabolizam. Stoga se preporučuje grickanje kockice tamne čokolade ili šake oraha koji će vas držati sitima do jutra.

Nedostatak energije

Stvaranje energije je proces koji se dešava tokom celog dana unutar našeg tela. U nedostatku proteina taj proces se usporava, što za posledicu može imati manjak energije. Univerzitet na Floridi analiziralo je nivo energije onih koji su pre sna konzumirali 30 grama proteina i onih koji to nisu učinili. Nalazi su pokazali kako su oni koji su konzumirali proteine imali visok nivo energije dok oni koji su spavali gladni nisu.

Brže ćete se ljutiti

Univerzitet Kembridž potvrdio je da glad izaziva rast nivoa hormona koji reaguju na ponašanje. On ima uticaj na delove mozga koji inače kontrolišu ljutnju. Na taj način glad može da prouzrokuje ovo negativno osećanje.

Ukoliko, pak, odete, na spavanje gladni, važno je da, nakon što se probudite, pojedete konkretan obrok koji će biti sastavljen od velikog udela proteina i vlakana.

A poznati dijetetičar preporučuje da vam poslednji obrok bude, otprilike, 2 sata pre odlaska na spavanje.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još