SAVETI STRUČNJAKA: Pravilna ishrana prema časovniku

Za optimalno funkcionisanje organizma, potrebno je uskladiti hranu sa našim unutrašnjim satom. Ako želite ceo dan da provedete siti, odmorni i puni energije, započnite ga odgovarajućim doručkom, prebrodite krizu do ručka zdravom užinom, a večeru bazirajte na laganom povrću.

Jutro: Zdrav početak

Kako biste iz kuće izašli odmorni i razbuđeni, a ne sa osećajem težine u stomaku, najbitniji obrok u danu mora da bude umeren.

Čim ustanemo, treba da popijemo čašu soka od pomorandže, ili nekog drugog citrusa pomešanog sa vodom. Uz to može da se umeša malo meda sa propolisom. Što se hrane tiče, hranu poput bureka i drugih masnih peciva treba izbegavati, kao i sve druge jake namirnice, od kojih ćete se osećati teško.

Užina: Podignite energiju

Ljudi koji rade, gube puno energije, a često ne ručaju pre 17 sati. Zato je neophodno nešto što će malo podići šećer u ovoj velikoj pauzi između obroka.

Voće je uvek dobar izbor za užinu. Oko 100-150 grama voća po obroku je sasvim dovoljno. Takođe, šaka orašastih plodova može da posluži kao zdrava grickalica, a neće vam predstavljati problem da ih ponesete u torbi.

Ručak: Kompletan obrok

Kako biste izbegli prejedanje za večeru, neka vam ručak bude obilniji i pun proteina i vlakana.

Obavezno pojedite domaću supu od povrća ili mesa, nikako onu iz kesice. Nakon toga, stavite u tanjir gomilu raznog povrća, i jednu porciju mesa.

Užina: Spremite se za vežbanje

Ako održavate liniju, onda verovatno redovno posećujete teretanu. Za to vam je potrebna energija, ali obilni obroci nisu poželjni.

Ne treba jesti sat do sat i po vremena pre veće fizičke aktivnosti. Ono što možete da pojedete kako biste podigli energiju je suvo voće, crna čokolada i isceđeni sok, pola sata pre treninga.

Večera: Metabolizam se smiruje

Večera ne sme da bude kalorična i jaka, ali nikako ne sme ni da se preskače.

Uveče pojedite 80 grama hleba, sa fit margarinom ili pavlakom, dosta salate i neke proteine, bilo da je u pitanju riba, belo meso ili kvalitetna šunka.

Noć: Vreme za spavanje

Iako svi znamo da kasno noću ne sme da se jede, desi nam se ponekad da osetimo jaku glad, pogotovu ako preskačemo večeru. U takvim slučajevima, treba izbeći primamljive kalorične grickalice, i opredeliti se za nešto zdravije.

Noću može da se jede isključivo povrće. Napravite laganu šopsku salatu sa malo sira, ulja i limuna. Sirće izbegavajte.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još