DORUČAK U 11 - VEČERA U 21 ČAS: Stručnjaci otkrili najzdraviji način ubrzavanja metabolizma

Brojni nutricionisti savetuju da doručkujemo najkasnije do devet sati ujutru. Mnogi, međutim, ovaj savet ne mogu da poslušaju - jer, ili ne ustaju toliko rano, ili im ne prija da jedu čim ustanu.

Ali, zato će vas sada iznenaditi preporuke profesora genetske epidemiologije iz Londona, prof dr Tima Spektora, koji tvrdi da je bolje sačekati nekoliko sati do doručka, posebno ako želite da smršate.

On tvrdi da prvi jutarnji obrok treba da pojedemo tek oko 11 sati, a razlog za to je što ljudi sada kasnije i večeraju nego prethodne generacije - uglavnom tek oko 21 čas. S tim u vezi, doručak oko 11 sati je jedini način da se između večere i doručka ispuni 14 sati posta, za šta postoje dokazi da je najzdraviji način ubrzavanja metabolizma i mršavljenja.

Njegova strategija - doručak oko 11 sati, a večera oko 21 sat, pomažu ljudima da za samo nekoliko meseci smršaju između dva i pet kilograma.

Profesor Spektor je inače izučavao jedno pleme koje živi u Tanzaniji, a čiji pripadnici ne pate od gojaznosti, niti dijabetesa tipa 2. On je utvrdio da pleme nema odgovarajuću reč za doručak, kao i da prvi dnevni obrok jedu između 10:30 i 11 sati.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još