DAR PRIRODE: Zbog čega je pasulj dobar za zdravlje?

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost, te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu Vlade SAD-a iz 2005. godine preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja nedeljno.

Pasulj sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači na "Harvard School of Public Health" su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta nedeljno imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Šta pasulj čini tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ga ne konzumiraju.

Koje vrste pasulja su najzdravije?

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanata u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

Izvor: Ženasamja.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još