NE IZBEGAVAJTE GA: Šest zdravstvenih benefita konzumiranja krompira

Istraživanja ukazuju na to da je preterano konzumiranje proizvoda od krompira povezano sa visokim krvnim pritiskom. Ali, problem obično predstavlja način na koji se obrađuje i priprema krompir.

Krompir sadrži mnogo vitamina i drugih hranjivih supstanci koje su ključne za naše zdravlje. Postoji nekoliko razloga koji pokazuju zašto ovo povrće ne bi trebalo da izbegavamo.

Dobar za probavu

Kuvanje i hlađenje krompira pre nego što ga pojedete omogućava stvaranje otpornog skroba. Ovaj zdravi skrob pomaže našem telu na mnogo načina, a deluje i kao probiotik koji je važan za zdrav mikrobiom creva, iako je hladni kuvani krompir zbog toga teže probaviti, pri tome se stvaraju i masne kiseline koje su izuzeto dobre za zdravlje probavnog sistema.

Osim toga, ove masne kiseline pomažu i u radu metabolizma jer smanjuju nivo šećera u krvi. Sve to čini kuvani krompir niskokaloričnim i hranljivim.

Ne sadrži gluten

Krompir je takođe prirodno bez glutena, pa je izvrsna opcija za osobe sa celijakijom ili one koje bi trebalo da izbegavaju gluten. Isto važi i za slatki krumpir koji sadrži nešto više kalorija i ugljenih hidrata.

Vitamin C

Kada se pominje vitamin C, obično se pomisli na pomorandže, limun i druge agrume. Ali, važan izvor vitamina C je i krompir. Jedan krompir od 150 grama u proseku sadrži oko 15 odsto dnevno preporučene doze vitamina C.

Vitamin C je veoma bitan za naše zdravlje jer pospešuje rad imunološke funkcije, sadrži antioksidanse, ima ključnu ulogu u formiranju vezivnih tkiva, a važan je i za zdravlje naših zuba. Nedostatak vitamina C je takođe povezan sa gubitkom zuba, piše "Science alert".

Vitamin B6

Ovaj vitamin je ključan za rad više od 100 enzima u telu, omogućavajući im razgradnju belančevina - proces koji je ključ za dobar rad nervnog sistema. To je možda i razlog zašto je vitamin B6 povezan sa dobrim mentalnim zdravljem.

Jedan krompir sadrži oko četvrtinu dnevno preporučene doze ovog vitamina.

Kalijum

Kalijum je važan za regulaciju električne signalizacije u mišićima i živcima. Upravo zbog toga previsoke ili preniske količine kalijuma u telu mogu da zaustave rad srca.

Pečeni i prženi krompir sadrži visok nivo kalijuma, i to oko trećinu dnevno preporučenog unosa kalijuma. Ali, osobe koje imaju neku od bolesti povezanih sa bubrezima trebalo bi da pripaze na unos krompira. Ako bubrezi ne rade pravilno, to može da onemogući sposobnost izbacivanja viška kalijuma iz tela.

Kolin

Kolin je jedinjenje koji se veže za masnoću da bi stvorio fosfolipide, gradivne elemente ćelijskih zidova. Od vitalne je važnosti unositi dovoljno kolina jer je to neophodno za zdrav mozak, nerve i mišiće. Krompir, soja i meso sadrže najveće količine kolina.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još