TRI POSLEDICE: Šta se dešava u našem organizmu ako svakog dana jedemo sladoled?

Čim počnu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumiramo svakog dana? U tom slučaju, mnogima omiljena letnja poslastica, može imati nekoliko efekata na naše zdravlje.

1. Može pomoći u izgradnji mišića u nekim okolnostima

Trener poznatih ličnosti i nutricionista Džej Kardielo za "Men’s Journal" rekao je da šećeri u sladoledu mogu pomoći u izgradnji mišića i sprečavanju razgradnje proteina podsticanjem insulina na veliki skok.

- Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga - smatra on.

Hirurg Kristi Fan veruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vežbanja, ali upozorava da to ima veze sa intezitetom treninga:

- Ključno pitanje je koliko ste naporno vežbali? Ako ne vežbate dovoljno, a jedete sladoled svakog dana, to se neće dobro odraziti na vašu formu.

2. Može se negativno odraziti na san

Stručnjaci smatraju da ovu vrstu poslastice ne treba konzumirati u večernjim satima. Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Sleep Medicine" došlo je do zaključka da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora.

Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može poremetiti kvalitet sna.

3. Negativno utiče na raspoloženje

Ovaj efekat povezan je sa objašnjenjem prethodnog - hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udelom rafinisanih šećera i oslabljenim funkcijama mozga.

- Čak može doći do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije - smatra dr Eva Selub, koja je o tome pisala na harvardskom blogu o zdravlju.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još