VIRTUELNA POSETA SVETILIŠTU: Mozaik hrama Svetog Save do najsitnijih detalja može se pogledati onlajn

Uz pomoć savremene tehnologije, grandiozni mozaik Hrama svetog Save, čiji je autor Nikolaj Muhin akademik Ruske akademije umetnosti, sada se do najsitnijih detalja može pogledati na sajtu svetogsave.com.

Na ovoj internet adresi omogućeno je panoramsko razgledanje mozaika, kao i čak stostruko uvećanje delova mozaika. Osim toga, kako bi ova virtuelna poseta bila potpuna, na sajtu je dostupan i svojevrstan "audio vodič" na tri jezika – srpskom, engleskom i ruskom, koji omogućava da posetioci osim što mogu da pročitaju, mogu i da čuju više o spektakularnom mozaiku i samom hramu.

Virtuelni pregled mozaika je digitalni projekat kreativne laboratorije "Gigarama" i kompanije "Gasprom njeft" pod nazivom "Duša Srbije". Kompanija "Gasprom njeft" uložila je 10 miliona evra u radove na izradi mozaičke dekoracije glavne kupole, oltarskog prostora i centralnog dela hrama.

Mozaik je izrađen u moskovskim radionicama Ruske akademije umetnosti, a zatim su veliki fragmenti mozaičkih sižea dopremljeni u Beograd. Ukupna površina mozaika iznosi više od 15 hiljada kvadratnih metara, a na njegovoj izradi je šest godina radilo više od 70 ruskih i srpskih majstora. Ukupna težina celog mozaika premašila je 300 tona, a radovi su završeni krajem 2021. godine.

Sredinom septembra kompanija "Gasprom njeft" otvorila je i izložbu "Duša Srbije" u Ruskom domu u Beogradu posvećenu upravo izradi jedinstvenog mozaika Hrama svetog Save. Izložba je otvorena do kraja oktobra, a ulaz za sve zainteresovane posetioce je slobodan.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još