NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA MAHUNARKA: Koje su zdravstvene benefiti leblebija?

Jedna mahunarka često pada u zaborav, a ona je izuzetno bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Glikemijski indeks leblebije je 28, što je donja granica i to je jedan od razloga zašto ne podiže nivo šećera u krvi.

Pomaže kod mršavljenja

Baš zato što sadrži vlakna, može nam pomoći da duže osećamo sitost i tako se klonimo visokokalorične hrane.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema

Naravno, i tu važnu ulogu igraju vlakna koja pomažu da se spreči zatvor i podstiču probavu. Oni deluju kao sredstvo za povećanje volumena u probavnom sistemu, čime poboljšavaju celokupno zdravlje. Što je još važnije, pomažu u održavanju ravnoteže pH vrednosti, povećavaju nivo zdravih crevnih bakterija, a smanjuju broj nezdravih.

Poboljšava zdravlje srca

Ova mahunarka sadrži kalijum, vlakna i vitamine C i B6 što je važno za zdravlje srca. Vlakna pomažu u snižavanju ukupnog holesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Takođe, uklanjaju plak s arterija i poboljšavaju njihovo zdravlje.

Smanjuje rizik od raka

Selen se nalazi u većini voća i povrća, ali i u ovoj mahunarki. Ovaj mineral poboljšava funkcionisanje jetre, omogućujući joj detoksikaciju određenih spojeva koji uzrokuju rak u telu te tako suzbija upalu i sprečava rast tumora.

Folat u leblebijama ima ulogu i u sintezi DNK, zbog toga sprečava nastanak ćelija raka koje su često posledica mutacija u njima. Isto tako, ova biljka sadrži i fitohemikalije zvane saponini koje sprečavaju razmnožavanje i proliferaciju ćelija raka.

Jača kosti

Leblebija sadrži kalcijum, a znamo koliko je on važan za kosti, ali i magnezijum, još jedan mineral koji vaše telo koristi za izgradnju kostiju. Ostali minerali u leblebijama koji poboljšavaju zdravlje kostiju uključuju mangan, cink, vitamin K, fosfat, a svi oni pomažu u održavanju strukture kostiju.

Pomaže u smanjenju upale

Studije su pokazale da najmanje četiri porcije leblebija nedeljno mogu smanjiti šanse za upalu. Što znači da nas ova namirnica odlično štiti od hroničnih bolesti i raka.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još