OD NAREDNOG MESECA: Država plaća vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim ćelijama

Od narednog meseca u Srbiji će o trošku države biti omogućena vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima. Za ovaj postupak moći će da se prijave žene do 45. godine koje nemaju decu i koje ne mogu pomoću svojih ćelija da imaju potomstvo, žene koje nemaju partnera i imaju neostvareno pravo na roditeljstvo, kao i one koje imaju do 45. godine kod kojih muški partner ima dijagnozu azoospermije, odnosno nema mogućnost dobijanja deteta.

Republički fond za zdravstveno osiguranje će za sve koji ulaze u ovaj postupak plaćati i donirani materijal i postupak vantelesne oplodnje, a žene će imati pravo na šest postupaka oplodnje.

RFZO godišnje upućuje na ovaj postupak blizu 8.000 parova, na šta se izdvaja oko dve milijarde dinara na godišnjem nivou. Od ovih osam hiljada parova, pretpostavlja se da će oko 1.500 postupaka biti izvedeno doniranim materijalom, za šta će biti izdvojena dodatna sredstva od jedne milijarde dinara.

Svake naredne godine broj postupaka sa doniranim materijalom će se povećavati (više od 1.500 postupaka) i sredstva koja država izdvaja će biti veća.

U Vladi Srbije ističu da jedna vantelesna oplodnja doniranim jajnim ćelijama iznosi 6.700 evra od čega cena srednjeg paketa (od šest do sedam jajnih ćelija) iznosi 3.500 evra, dok transport materijala košta 2.500 evra. Jedna vantelesna oplodnja doniranim spermatozoidima iznosi 5.700 evra. Cena obične vantelesne oplodnje je 264.000 dinara.

- Svi zainteresovani koji ulaze u proceduru vantelesne oplodnje doniranim materijalom moći će da biraju iz koje evropske banke, sa kojom je zaključen ugovor, žele da se uveze reproduktivni materijal, bilo da se radi o jajnim ćelijama, bilo o spermatozoidima. Oni koji su već u proceduri vantelesne oplodnje u inostranstvu ubuduće će moći da proces nastave u Srbiji time što će biti omogućen uvoz ili o trošku države, ukoliko ispunjavaju kriterijume, ili o svom trošku ako ne ispunjavaju kriterijume. Postoji nekoliko banaka koje dozvoljavaju izvoz reproduktivnog materijala (Španija, Grčka, Italija, skandinavske zemlje). Sada imamo ugovor sa bankom reproduktivnog materijala iz Španije, a potrebno je da se zaključe ugovori i sa drugim bankama - naglašavaju u Vladi Srbije.

Centralna banka gde se čuva reproduktivni materijal u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije mora da započne proceduru zaključivanja ugovora i sa drugim evropskim bankama, a potrebno je da se promene četiri pravilnika, od čega jedan u Ministarstvu zdravlja i tri u RFZO-u. Početak procedura za ulazak u postupak vantelesne oplodnje doniranim materijalom o trošku države je planiran za početak decembra.

Zahvaljujući svim pravima na vantelesnu oplodnju koje država finansira kao što su neograničeni pokušaji veštačke oplodnje za prvo dete, pokušaji vantelesne za drugo dete, neograničeno zamrzavanje embriona, pomerena starosna granica za žene do 45. godine, uz postupke sa doniranim materijalom, Srbija je pored Izraela, jedina zemlja na svetu koja obezbeđuje toliki obim prava iz ove oblasti. Neke zemlje obezbeđuju manji broj pokušaja, poput Slovenije, Danske i Belgije gde parovi imaju pravo na šest pokušaja, Hrvatska na četiri stimulisana pokušaja, Crna Gora na tri pokušaja... Starosna granica je niža za žene kod svih osim u Izraelu za običan postupak vantelesne oplodnje, a u nekim državama poput Nemačke i Hrvatske parovi doplaćuju za postupak.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još