UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Koje namirnice imaju pozitivan efekat na vid?

Dobro je poznato da pojedina hrana ima pozitivne efekte na određene delove tela i njihovu funkciju.

Oduvek se konzumiranje šargarepe smatralo dobrim za vid, ali ona nije jedina namirnica sa takvim efektom.

Hrana za dobar vid

Neke namirnice će zbog svojih vitamina i minerala imati poseban uticaj na vid i trebalo bi ih uvrstiti u svakodnevne obroke.

Toj grupi pripadaju namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline, lutein, cink, vitamine C i E.

Namirnicama u kojima ima najviše ovih vitamina i minerala:

Crvena paprika

Crvena paprika sadrži puno vitamina C koji je dobar za krvne sudove u očima. Osim u paprici, vitamina C ima i u limunu, grejpu, kiviju, šipku, i karfiolu.

Važno je da se sve ove namirnice jedu sirove jer se predugom termičkom obradom na previsokim temperaturama njihova delotvornost može smanjiti.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, spanać, ali i brokoli, prokelj, zelena salata, kukuruz i grašak sadrže lutein i zeaksantin koji su antioksidansi, a koji poboljšavaju vid i sprečavaju pojavu bolesti oka.

Ova dva antioksidansa se nalaze i u voću, ali i u žumancima.

Povrće bogato beta karotenom

Ovoj grupi pripadaju šargarepa, batat, breskve i dinja. Beta karoten je važan za noćni vid, odnosno za prilagođavanje očiju na tamu.

Pasulj i mahunarke

Osim brojnih drugih prednosti, pasulj i mahunarke će jednako tako pomoći očima da se prilagode mraku. Ovoj grupi pripadaju skoro sve vrste pasulja, sočiva i leblebije.

Losos i tunjevina

Losos, tunjevina, sardine i druge masne ribe su bogate omega 3 – masnim kiselinama koje štite oči od pojave glaukoma, odnosno do stanja koje oštećuje očni nerv, a ako se ne tretira može da dovede i do slepila.

Orašasti plodovi i semenke

Osim riba i orašasti plodovi sadrže omega – 3 masne kiseline, kao i vitamin E koji štiti oči od bolesti koje nastaju kao posledica starenja oka.

Osim orašastih plodova i određene semenke imaju iste sastojke, a toj grupi pripadaju čia semenke, semenke lana i semenke konoplje.

Koje količine hrane su potrebne za dobar vid?

Kada se govori o količinama, kako bi se sprečila pojava bolesti očiju, potrebno je uzimati ove namirnice svakodnevno u sledećim količinama:

– 500 mg vitamina C

– 10 mg luteina

– 2 mg zeaksantina

– 80 mg cinka

– 400 mg vitamina E

Koje bolesti mogu da spreče namirnice za dobar vid?

Osim što će navedene namirnice imati mnoge prednosti na ceo organizam, takođe će doprineti zdravlju očiju.

Tačnije, sprečiće pojavu određenih bolesti kao što su siva mrena, a pomoću njih olakšaće se i problemi koji dolaze sa starenjem, kao što su glaukom, suvoća očiju ili lošiji noćni vid.

Zaključak

Određena hrana, pretežito voće i povrće, sadrži razne vitamine i antioksidanse koji su i više nego važni za zdravlje očiju. Kako bi hrana za dobar vid imala uticaja, važno je da je u što većoj meri uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još