NUTRICIONISTI OTKRILI: Koju hranu bi osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo da izbegavaju?

Otprilike svaka treća osoba u svetu pati od visokog krvnog pritiska, a mnogi to i ne znaju. Simptomi takozvanog "tihog ubice" često su nevidljivi.

Trebalo bi imati na umu da visok krvni pritisak povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara, bolesti srca, bolesti bubrega, čak i vaskularne demencije.

Zato je veoma važno voditi računa o krvnom pritisku. Za one kod kojih je povišen, zdrava ishrana je ključna za njegovo držanje pod kontrolom i njegovo snižavanje. Takođe je važno da znate koju hranu i piće bi trebalo da izbegavate.

Kako tvrdi nutricionisa Beki Grejm, osobe koje pate od visokog krvnog pritiska na prvom mestu trebalo bi da smanje unos soli. Preporuka zdravstvenih stručnjaka je da ne bi trebalo jesti više od šest grama soli dnevno, što je otprilike jedna kašičica.

Za osobe koje pate od hipertenzije opasna su i zašećerena pića, rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba i testenine, ali i prerađena i polugotova jela.

Trebalo bi smanjiti i unos kofeina i alkohola, crvenog i prerađenog mesa, jela sa zasićenim i trans-mastima, kečapa, ljutih sosova, soja sosa i dresinga za salatu.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još