OMILJENA ZIMSKA GRICKALICA: Orasi – sasvim opravdano na listi najzdravijih namirnica

Orasi su odlična grickalica tokom cele godine, ali postaju još bolji tokom zime jer se nalaze u mnogim jelima i kolačima. Osim toga odlični su za međuobrok, ali i za naše zdravlje.

Orasi zaista imaju puno nutritivnih prednosti i opravdano se nalaze na spisku 30 najzdravijih namirnica koje b trebalo jesti svaki dan, kao i na spisku najboljih namirnica za srce.

Imunološka podrška

Porcija oraha od 25 grama prepuna je važnih hranjivih sastojaka, uključujući proteine, vlakna i magnezijum, koji su važni za podršku celokupnog zdravlja.

Orasi su takođe dobar izvor vitamina B6 i izvrstan izvor bakra, koji doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Zdrave masti

Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže skoro potpuno zdrave, polinezasićene masti.

Zapravo, orasi su jedini orašasti plod sa visokom količinom alfa-linoleinska kiselina – ALA, što je povezano sa blagodatima za zdravlje srca, zdravlje mozga i borbu sa upalama.

Antioksidanti

Među orašastim plodovima, orasi imaju najveću količinu polifenola.

To su biljni antioksidanti koji mogu da imaju korisnu ulogu u održavanju zdravlja na razne načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje i upale.

Zdravlje creva

Istraživanja pokazuju da orasi mogu da budu dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje creva i pospešuju rast korisnih bakterija.

Kognitivno zdravlje

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi ukazuju na to da uključivanje oraha u ishranu može da ima ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja tokom procesa starenja.

Na primer, prema studiji objavljenoj u "The Journal of Nutrition, Health & Aging", orasi mogu da pomognu u poboljšanju uspešnosti testova kognitivnih funkcija za pamćenje, koncentraciju i brzinu obrade podataka kod odraslih.

Upravljanje težinom

Određena hrana korisna je za pružanje osećaja sitosti i zadovoljstva, a istraživanja pokazuju da orasi mogu da budu jedna od njih. Povećanje dnevne potrošnje orašastih plodova za samo 12 grama povezano je sa manjim rizikom od gojaznosti.

Dnevno se preporučuje oko 40 grama oraha, što odgovara manjoj šaci. Ako ih jedete svaki dan, nakon nekog vremena biće dovoljne i manje količine.

Po pravilu, orašasti plodovi nisu previše kalorični, ali mogu da postanu kalorijske bombe u kolačima, odnosno u kombinaciji sa šećerom.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još