PREKRIVENA PTIČJIM IZMETOM: Van Dajkova slika pronađena u šupi prodata za tri miliona dolara

Nekada izgubljena i zaboravljena u šupi na farmi, prekrivena ptičjim izmetom, slika Antonisa van Dajka sada je prodata na aukciji za više od tri miliona dolara.

Delo pronađeno u šupi je skica za kasniju sliku flamanskog majstora pod nazivom Sveti Jeronim. Konačna verzija nalazi se u Muzeju Boimans van Boningen u Roterdamu.

Nacrt, koji prikazuje nagog starijeg muškarca kako sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga, navodi aukcijska kuća "Sotbi". To je jedan od samo dva velika nacrta koje je Van Dajk pravio po živim modelima.

Naslikan je najverovatnije između 1615. i 1618. godine, dok je Van Dajk bio mladi umetnik koji je radio zajedno sa Peterom Paulom Rubensom u Antverpenu.

Uljana slika imala je neočekivan put. Skica je tek nedavno identifikovan kao Van Dajkovo delo, navodi se u saopštenju "Sotbija".

Delo je otkriveno krajem 20. veka na imanju u Kinderhuku u Njujorku.

- Osoba koja ju je pronašla, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar 'izgubljenih' umetničkih dela, opisujući svoju kolekciju kao 'sirotište za izgubljenu umetnost koja je patila od zanemarivanja' - navodi aukcijska kuća.

Roberts je kupio sliku za samo 600 dolara, navodi "Sotbi". Ali ubrzo nakon toga, istoričarka umetnosti Suzan Dž. Barns objavila je članak u kojem je prepoznala delo kao "iznenađujuće dobro očuvano" Van Dajkovo delo.

Slika je u prodata na aukciji ove sedmice za 3,1 milion dolara.

Robertsova zadužbina ponudila je sliku aukcijskoj kući "Sotbi". Deo prihoda od aukcije namenjen je Fondaciji Alberta B. Robertsa, koja pruža finansijsku podršku umetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navodi aukcijska kuća.

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Commons

Pogledajte još