PET PREDNOSTI: Šta konzumacija grčkog jogurta čini za vaš organizam?

Otkako je otkriven grčki jogurt, postao je nezaobilazan deo naše ishrane. Mnogi smatraju da je on zdrav, čak ga koriste i za pripremu obroka.

A da li znate šta se dešava sa vašim organizmom kada ga redovno konzumirate? Pročitajte kojih pet prednosti donosi konzumacija grčkog tipa jogurta.

1. Pomaže da se osećate sito i gubite kilograme

- Grčki jogurt izvrstan je prenosni protein, a može vam pomoći i u ublažavanju gladi - rekla je Katerin Bruking.

- Štaviše, grčki jogurt takođe može pomoći u borbi protiv masnoća na stomaku, prema nedavnom istraživanju predstavljenom na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju. Istraživači su otkrili da kada se protein razgradi, jedna od rezultirajućih aminokiselina, fenilalanin, pokreće hormone koji pomažu smanjenju apetita, što može dovesti do gubitka kilograma - objasnila je Bruking.

2. Pun je vitamina i minerala

Svi su jogurti izvrsni izvori kalcijuma, kalijuma, proteina, cinka i vitamina B6 i B12. Ono po čemu se razlikuje grčki jogurt je gušća, kremastija tekstura, jer se tekuća surtka procedi. Grčki jogurt, takođe, sadrži probiotičke kulture i ima manje laktoze.

3. Izvrstan je izvor proteina

Bruking ističe da grčki jogurt ima skoro dvostruku količinu proteina. Porcija od 3/4 šoljice grčkog jogurta s niskim udelom masti sadrži oko 17 grama proteina, u poređenju s normalnim jogurtom s niskim udelom masti koji sadrži samo oko 8 grama u 3/4 šoljice. Štaviše, porcija grčkog jogurta pruža više proteina čak i od dva velika jaja.

4. Sadrži bakterije koje pomažu radu vaših creva

- Redovno konzumiranje grčkog jogurta može vašim crevima pružiti zdravu dozu probiotičkih bakterija jer grčki jogurt može sadržati žive aktivne kulture - rekla je Lea Silberman iz "Tovita Nutrition".

5. Produžava život

- Dobre se stvari događaju kada svakodnevno konzumirate grčki jogurt - rekla je Elena Paravantes.

Ustvari, studije su pokazale da se čini da je grčki jogurt jedna od namirnica koje doprinose dugovečnosti povezanoj s mediteranskom ishranom. Jogurt se svakodnevno konzumira umesto mleka, dva puta dnevno. Zdravstvene prednosti grčkog jogurta uglavnom su povezane s probioticima koje sadrži i koji igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu.

Ako niste oprezni, mogli biste pojesti previše kalorija

- Zaista ne postoje rizici kada jedete grčki jogurt svakog dana, ograničavajući se na dve porcije dnevno. Međutim, možda nećete imati koristi ako odaberete pogrešan grčki jogurt - rekla je Paravantes.

- Grčki jogurt trebalo bi da sadrži samo mleko ili žive kulture. Ne bi trebalo da jedete grčke jogurte koji sadrže želatin, stabilizatore, proteine, zaslađivače, arome ili druge aditive - objasnila je ona.

Paravantes takođe ukazuje na važnost obraćanja pažnje na kalorije.

- Još jedan uzročnik koji može smanjiti blagodeti grčkog jogurta je ono što mu dodate. Vrlo često u grčki jogurt dodajemo voće, orašaste plodove, semenke, žitarice, med, pa, iako su to zdravi dodaci, oni mogu dodati kalorije. Tradicionalno, grčki jogurt se u Grčkoj konzumira ili sam ili mu se doda nekoliko oraha i malo meda. Jogurt je sam po sebi celovit obrok koji kombinuje proteine, ugljenehidrate i malo masti, tako da nutritivno ne treba ništa drugo - dodala je ona.

Svakako pripazite i na grčke jogurte koji su puni dodatih šećera, a koji se mogu podmuklo oglašavati kao zdravi, piše "Eat This, Not That".

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još