Marija Labović: Prošla godina bila je rekordna za srpski turizam

Marija Labović, direktorica Turističke organizacija Srbije, na konferenciji "Summer 2023" iznela je podatke vezane za posećenost naše zemlje tokom prethodne godine, a koji su, po svemu sudeći, bili rekordni.

- U Srbiji smo osetili i ostvarili prve rezultate tog takozvanog 'osvetničkog' turizma, jer, podsetiću, prošle godine smo imali čak 49 posto više inostranih noćenja nego što smo ih imali prethodne, 2021. godine. Ono što je još važnije, to je da smo prevazišli prethodnu rekordnu, 2019. godinu, kada smo imali poslednje rekordne rezultate i to za nekih dvadesetak procenata. Kada su dolasci inostranih turista u pitanju, imali smo čak 86 procenata više dolazaka nego prethodne godine. Tako da je prošla godina završena sa nekih 3.869.000 dolazaka i sa 12.245.000 noćenja - rekla je ona.

U vezi prognoza za tekuću godinu Marija Labović ima pozitivnih nagoveštaja:

- Vidimo da se, po zvaničnim rezultatima koje imamo za prva dva meseca ove godine, trend nastavio i da imamo čak 42 procenta više inostranih noćenja nego što smo ih imali 2022. koja je, kao što sam rekla, bila rekordna za naš turizam. I ono što je isto važno, to je 49 posto više dolazaka turista nego prethodne godine.

Što se destinacija tiče, Labović kaže da je tu situacija ostala "manje-više" nepromenjena.

- Prošle godine, kada su domaći turisti u pitanju, na prvom mestu po noćenjima je bila Soko banja, zatim Vrnjačka banja, potom Zlatibor, Beograd, Kopaonik, Kuršumlija, Lukovska banja, Čačak, Novi Sad i Tara. Kada su inostrani turisti u pitanju, Beograd generiše preko 60 procenata svih noćenja inostranih turista, tako da je glavni grad na prvom mestu sa 2.681.000 noćenja, zatim Novi Sad, Subotica, Zlatibor, Niš, Kopaonik, Vrnjačka banja, Banja Koviljača, Banja Palić i Kragujevac - dodala je.

Po pitanju strukture turista, podaci govre da je situacije samo delimično promenjena.

- Sve destinacije očekuju povratak kineskih turista u većem broju jer oni su se tek nedavno otvorili za putovanja. Prošle godine na prvom mestu su nam bili turisti iz Ruske Federacije, zatim iz Turske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Kine, Rumunije i Slovenije. Prethodne rekordne, 2019. godine, turisti iz Kine bili su drugi najbrojniji i mi očekujemo da ove godine u tom kontekstu vidimo povećanje inostranih turista, s obzirom na to da imamo uvedena dva direktna leta između Srbije i Kine - kaže ona.

Od sezone koja dolazi Marija Labović ima velika očekivanja:

- S pravom možemo da očekujemo dobru letnju sezonu ove godine i nadam se da ćemo, ako se budemo opet okupili, konstatovati da je ova 2023. rekordna za srpski turizam.

Snimak cele konferencije pogledajte OVDE

Foto: CMC

Pogledajte još