ČUVARI ZDRAVLJA: Trešnje pomažu u borbi protiv dijabetesa i visokog pritiska

Mnogima omiljeno voće, trešnje su, između ostalog, dobar izvor melatonina, zbog čega se njihovo konzumiranje posebno preporučuje ljudima koji pate od nesanice.

Jedna šolja svežih trešanja sadrži 95 kalorija, 1,6 grama proteina, 0,3 grama masti, 24 grama ugljenih hidrata i 3,2 grama vlakana, a ovo voće bogato je i kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C.

Trešnje su dobar izvor melatonina, hormona koji telo opušta i priprema za san, a ispitivanje objavljeno u "European Journal of Clinical Nutrition", u kojem je učestvovalo 20 odraslih, otkrilo je da su oni koji su konzumirali sveži koncentrat soka od trešanja tokom jedne nedelje zabeležili porast nivoa melatonina i više su i kvalitetnije spavali.

Istraživanja su takođe pokazala i da trešnje, a posebno sokovi napravljeni od njih, snižavaju LDL holesterol koji je najviše odgovoran za veći rizik od srčanog udara.

Takođe, sok od trešanja dobar je i za čišćenje masne jetre, zbog toga što smanjuje trigliceride.

Trešnje pomažu i u regulisanju sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju, a zbog svoje kiselosti ovo voće ima i nizak glikemijski indeks, te ne izaziva skokove insulina i na taj način sprečava dijabetes.

Trešnje su i odličan izvor ugljenih hidrata za one koji već imaju dijabetes tip II.

Mnogima omiljeno voće ima i antiinflamatorna svojstva i može da olakša bol, a dobro je i za pacijente sa osteoporozom, jer pruža zaštitu od habanja ćelija.

Trešnje ublažavaju i bolove koji se javljaju kao posledica artritisa i gihta.

Još jedan razlog zašto je dobro jesti trešnje jeste što popravljaju raspoloženje. Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, smanjuju nivo kortizola - hormona stresa, i samim tim utiču na bolje raspoloženje.

I peteljke trešanja takođe imaju benefite po zdravlje - čaj od peteljki trešanja je odličan za bubrege i mokraćne kanale, a može pomoći i kod peska i kamena u bubregu.

Izvor: Lepa i Srećna
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još