IZUZETAN I REDAK: "Omega" na aukciji kupila lažnu verziju svog sata za 3,4 miliona dolara

Švajcarski proizvođač luksuznih satova "Omega" navodi da je bio žrtva "organizovanih kriminalnih aktivnosti", jer su tri bivša radnika priznala da su učestvovali u prodaji lažnog primerka sata "Spidmaster" za oko 3,4 miliona dolara.

Sat je kupila upravo "Omega" za 3,115 miliona švajcarskih franaka – 25 puta više od gornje procenjene cene aukcionara – na aukciji "Filipsa" u Ženevi u novembru 2021. godine.

Iz kompanije "Omega" su u izjavi za CNN rekli da su nameravali da sat izlože u svom muzeju u Bijenu u Švajcarskoj, a pojedinci iz vrha kompanije su verovali da je u pitanju "redak i izuzetan sat koji mora da bude deo Omegine izložbene kolekcije".

Verovalo se da je u pitanju ručni sat sa hronografom od nerđajućeg čelika iz 1957. sa širokim kazaljkama, a iz aukcijske kuće "Filips" su ga opisali kao jedan od "privih – najvrednijih kolekcionarskih – modela Spidmastera".

Međutim, kasnije je otkriveno da je sat, koji je kupljen preko "posrednika", u stvari bio Frankenštajn sat — neautentičan sat sastavljen od "uglavnom autentičnih Omeginih komponenti", rekao je Đovani Alegre, viši menadžer komunikacija u "Omegi", kako je potvrđeno Si-En-En-u u saopštenju.

- 'Omega' i 'Filips' su bili žrtve organizovanog kriminala koji je bio uključen u prodaju ovog sata na aukciji - ističe se u saopštenju.

- Ovaj sat je trenutno ključni dokaz u istrazi koja je u toku i koja takođe mora da otkrije prodavca sata.

Kompanija je dodala da su tri bivša radnika "priznala niz nedozvoljenih aktivnosti tokom interne istrage u "Omegi", koja još uvek traje. Omega pokreće krivični postupak protiv svih umešanih u ovu prevaru".

Portparol "Filipsa" je za CNN rekao da je aukcijska kuća "najviše zabrinuta što je otkrila da su, uprkos našoj posvećenosti visokim standardima, "Filips" i "Omega" postali žrtve aktivnosti organizovanog kriminala koje uključuju lot 53, Omega Spidmaster Ref. 2915-1, koji je prodat na aukciji u novembru 2021".

- Radujemo se ishodu 'Omeginih' nalaza i naravno da ćemo u potpunosti sarađivati u bilo kojoj istrazi ili krivičnom gonjenju počinilaca - dodaju iz "Filipsa".

Na pitanje o identitetu prodavca, aukcijska kuća je rekla da će sarađivati sa vlastima "ako i kada tu informaciju zatraže istražni organi".

"Omegini" Spidmaster satovi imaju slavnu istoriju: 1969. godine, ručni sat sa hronografom Spidmaster postao je prvi sat koji se nosio na Mesecu – koji je ovekovečen na sada poznatoj fotografiji Baza Oldrina.

Rajan Rejnolds, Džordž Kluni i Rori Mekilroj takođe su prikazani kako nose Spidmaster satove.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još