ČUVAR ZDRAVLJA: Osam prednosti svakodnevne konzumacije grožđa

Grožđe je jedno od najstarijih uzgajanih vrsta voća, a njegove prve sorte datiraju još iz doba neolita i stvaranja prvih ljudskih civilizacija, gde se smatralo "darom od boga".

Osim što pomaže u borbi protiv UV zračenja, grožđe ima mnogobrojne prednosti koje utiču na zdravlje ljudi.

Grožđe je dobar izvor vitamina C i K koji pomažu u podizanju imuniteta i očuvanju zdravlja kostiju i zuba. Proteini, vitamin B12, magnezijum, kalcijum i kalijum samo su neki od elemenata grožđa, što ga čini jednom od najhranljivijih namirnica, a u nastavku teksta pročitajte zašto je grožđe toliko zdravo i na šta sve utiče konzumacija istog.

Zdravlje srca

Grožđe u sebi ima veliku količinu antioksidanasa koji mogu pomoći u smanjenju rizka od povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska, krvnih ugrušaka i srčanih bolesti. Takođe, ovo voće ne sadrži zasićene masti i ima malu količinu natrijuma što ga čini odličnim izborom za srce.

Dobra hrana za mozak

Kako grožđe poboljšava cirkulaciju krvi, tako utiče i na mozak i bolje pamćenje. Kako piše "Good Housekeeping", istraživanje sprovedeno na osobama sa slabijim pamćenjem pokazalo je da svakodnevna konzumacija grožđa utiče na aktivnosti u mozgu povezanim sa ranim stadijumom Alchajmerove bolesti.

Zaštita kože od starenja i UV zračenja

Grožđe se kroz istoriju koristilo u različitim tretmanima za podmlađivanje, te se veruje pozitivno utiče na kožu, davajući joj svežinu i mekoću. Sok od grožđa sadrži veliku količinu minerala, vitamina i antioksidanasa koji su ključni za mladalački izgled kože. Ulje od koštica grožđa je takođe veoma dragoceno za negu kože i usporavanje njenog starenja. Nedavno je otkriveno da grožđe predstavlja dobru zaštitu protiv UV zračenja. Nakon konzumacije grožđa, vaše telo će morati duže da se izlaže suncu kako bi se pojavile opekotine. Voćne kiseline, kao i vitamini C i E su odlični u zaštiti kože od nepovoljnih uticaja, smanjuju bore, fleke i pege.

Upravljanje težinom

Grožđe je kiselkasto-slatko voće koje je dobro u borbi protiv viška kilograma. Ima sposobnost da pročisti naš organizam od štetnih materija, a poznato je i kao niskokalorično voće bez masti, što ga čini dobrim za vitku figuru.

Ublažava simptome hemioterapije

Jedan od uobičajenih efekata kod osoba podvrgnutih hemioterapiji jeste mučnina, a prema rečima stručnjaka, sisanje smrznutog grožđa može pomoći u ublažavanju ovog neželjenog efekta. Takođe, grožđe se može koristiti i kod drugih nuspojava povezanih sa hemioterapijom, kao što su suva usta ili rane u ustima.

Jačanje imuniteta

Vitamin C i antioksidansi su jedan od osnovnih sastojaka grožđa, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunog sistema. Antioksidansi pomažu našem imunološkom sistemu da pronađe, a potom i uništi štetne organizme što nam omogućava da se efikasno sačuvamo od gripa.

Zdravlje debelog creva

Osim što je grožđe izvor vlakana koji pomažu probavnom sistemu, ono ima veliku ulogu u održavanju zdravlja debelog creva. Budući da podstiče rad jetre i bubrega, ovo voće čisti naš organizam od otrovnih čestica u telu, čime predstavlja odličnu namirnicu u borbi protiv nastanka tumora.

Zdravlje oka

Istraživanja pokazuju da je ishrana grožđem dobra za zdravlje mrežnjače. Antioksidansi sprečavaju oksidativni stres koji karakteriše ispuštanje otrovnih supstanci u mrežnjaču, dok vitamin A utiče na sprečavanje pojave katarakte i noćnog slepila.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još