MOŽETE DA IH JEDETE BEZ GRIŽE SAVESTI: Koje namirnice ne goje?

Ne bi trebalo preterivati u konzumaciji bilo koje hrane, ali sledeće namirnice možete konzumirati bez straha da ćete se ugojiti.

Uz dobar odabir namirnica, možete bez griže savesti da pojedete nešto, a da pritom ostanete vitki, ali samo ukoliko znate da planirate obroke. Jedući ih, osećaćete se sito tokom celog dana.

Sledećih osam namirnica neće vas ugojiti.

Kokice

Svi treba da jedemo hranu bogatu vlaknima, jer ona daju energiju. Jedući hranu koja obiluje vlaknima, duže vreme ćete biti siti, a unositi manje kalorija. Najbolji primeri hrane koja je puna vlakana su cela zrna, povrće i voće.

Isto tako, na toj listi su i kokice koje su bogate vlaknima, niskokalorična su užina punih celih žitarica. Otprilike jedna šoljica kokica ima samo oko 30 kalorija.

"Edamame" ili zelena soja

Za razliku od drugih proizvoda od soje, edamame nije zaslađen i čini zdravu, prirodnu užinu. U 2009. godini, jedno istraživanje otkrilo je da "edamame" povećava sitost, a takođe snabdeva telo proteinima i vlaknima, što ljude duže drži sitim. Sve što vam je potrebno, jeste malo soli.

Supa

Iako tečnost ne smanjuje apetit ljudi, svakako vam može pomoći da se osećate sitim. Supe su savršen primer, a to pokazuje i studija objavljena u časopisu "Appetite", koja je zaključila da supe mogu da zasite više od potpuno čvrstih obroka. Učesnici koji su jeli supu, konzumirali su 20 odsto manje kalorija do kraja dana.

Supe na bazi bujona pune stomak više od prosečnog obroka. One potiskuje hormon grelin, koji govori telu da jede manje.

Jabuke i banane

Grickalice su odličan način za povećanje energije tokom popodnevnog pada, ali je od vitalnog značaja da znate koje je najbolje jesti. Hrana kao što su jabuke ili banane pune su vlakana i kalijuma.

Oslobodite se nezdravih opcija i okružite se hranljivim namirnicama.

Ovsena kaša

Ako pratite razne nutricioniste na društvenim mrežama, možda ćete primetiti da mnogi od njih uživaju u ovsenim pahuljicama. Ovas je idealan za mršavljenje jer ima integralne žitarice i visoku količinu vlakana.

Jedna studija sa Floride navodi da ovsena kaša pomaže osobama na dijeti. Učesnici koji nisu uspešno držali dijetu pre studije, imali su koristi od ovsenog doručka sa proteinima - pojeli su 100 kalorija manje tokom dana.

Miks orašastih plodova

Kombinujte orašaste plodove, sušeno voće i slatkiše poput tamne čokolade. Ako stvorite sebi naviku da pronađete odgovarajuću mešavinu, onda ćete imati odličnu užinu za mršavljenje svakog dana, i ona će obuzdati želju za šećerom i solju.

Papričice

Sigurno znate da začinjena hrana smanjuje apetit, posebno papričica, i tačno je da može pomoći ljudima da kontrolišu težinu. Prema istraživačima, kapsaicin, sastojak koji papriku čini ljutom, može ubrzati metabolizam.

Međutim, začinjene paprike mogu pomoći u kontroli težine više od gubitka težine. Lekar Spenser Nadolski ne savetuje uzimanje kapsaicina kao suplementa, jer preterano konzumiranje može imati neželjene efekte.

Jaja

Istina je da jaja mogu podići nivo holesterola u organizmu, ali se takođe mogu uklopiti u zdravu ishranu, a neke studije sugerišu da mogu pomoći tome da izgubite na težini.

2008. godine istraživanje u Međunarodnom žurnalu gojaznosti uporedilo je jaja i pecivo za doručak. Učesnici koji su jeli jaja osećali su se više sitim tokom dana i pojeli su manje kalorija, renosi Glassrpske.com

Izvor: Glassrpske.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još