OD 87 DO 536: Način pripreme krompira drastično menja broj kalorija ove namirnice

Kao kuvan, krompir ima 87 kalorija. Ali, ako ga jedete kao čips - onda ima 536 kalorija na sto grama. Pomfrit ima 312, a pire od krompira 88 kalorija.

Krompir spada u jednu od omiljenih namirnica, a u zavisnosti od načina na koji je pripremljen možete da imate niskokalorični ili kaloričan obrok, odnosno prilog.

Nutricionista Ana Todorović navodi da krompir spada u najkonzumiranije namirnice širom sveta, a pogotovo kod nas. Jeftin je, a dostupan u svako doba godine.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

- Od načina na koji pripremamo krompir zavisi njegova struktura, a samim tim uticaj na ljudski organizam. On spada u skrobne namirnice, obiluje mineralima i vitaminima i korisnim dijetetskim vlaknima. Odmah ispod kore nalazi se vitamin C koji se ljuštenjem i termičkom obradom krompira u velikoj meri izgubi – oljušti se taj deo, a obzirom da je C vitamin termolabilan, u velikoj meri se i na taj način izgubi. Osim vitamina C u krompiru se nalazi i vitamin B, a od mineralnih materija značajne količine kalijuma, magnezijuma, mangan, fosfor, folati... Obzirom da sadrži bioflavonoide, karotenoide i fenolne kiseline koje deluju neutrališuće na slobodne radikale koji imaju štetno dejstvo na naš organizam, adekvatno pripremljen krompir može da ima i antioksidativno dejstvo. Međutim, imamo različite sorte krompira, pa su studije pokazale da ljubičasti krompir ima jače antioksidativno dejstvo od belog krompira zbog većeg sadržaja antioksidativnih materija - navodi sagovornica ističući da krompir sadrži rezistentni skrob – ne razgrađuje se i kada dospe do debelog creva stvara podobno tlo za nastanak korisnih, probiotskih bakterija.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Krompir je, takođe objašnjava i dobar regulator šećera u krvi.

Kada se adekvato upotrebljava i termički obrađuje, krompir ima višestruke benefite za ljudski organizam i veoma je korisna namirnica kod lečenja upalnih bolesti creva kao što su Kronova bolest, ulcerozni colitis, divertikulitis...

Krompir nas dugo čini i sitim, a osobe koje imaju celijakiju koriste krompirovo brašno umesto običnog.

- Najzdraviji način pripreme krompira je kada se dobro opran krompir u ljusci ispeče ili skuva i kombinuje najbolje sa dosta neskrobnog povrća u sirovom stanju ili grilovanom. Tada je najmanje kaloričan. Međutim, svi više vole pržen krompir. Prženjem krompira i pečenjem u dubokom ulju ili fritezi njegov nutritivni sastav se potpuno menja i narušava, a kalorijska vrednost se višestruko uvećava. Pire krompir je jelo koje se najčešće podgreva, a to je jako nezdravo zbog toga što nitrati prelaze u nitrite koji imaju kancerogeni potencijal. Crveni krompir je namenjen pečenju, a beli kuvanju - pojašnjava Todorović.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još