UTIČU NA ZDRAVLJE CELOG ORGANIZMA: Zašto je orahe najbolje jesti ujutru?

Orasi su bogati esencijalnim materijama koje pozitivno utiču na zdravlje celog organizma. Ako se redovno konzumiraju, odlično utiču na zdravlje, posebno na rad pojedinih organa.

Oni takođe pomažu u kontroli osetljivih zdravstvenih stanja kao što je holesterol, ali takođe utiču na zdravu težinu.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminima, zdravim mastima, mineralima i antioksidansima. Kažu da su posebno dobri kada se konzumiraju ujutru i za to postoji više razloga.

Dobri su za srce i holesterol

Ako jedete orahe ujutru, to će dobro uticati na zdravlje srca. Razlog za to je što orasi mogu da smanje nivo LDL holesterola i održe ga normalnim tokom celog dana.

Zato ih je najbolje pojesti odmah ujutru. Možete ih konzumirati u smutiju ili kao dodatak ovsenim pahuljicama i u sve to dodati voće.

Takođe su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjenje upale.

Utiču na zdravlje mozga

Orasi su puni zdravih masti i omega-3 masnih kiselina. Zdrave masti u orasima neophodne su za poboljšanje i jačanje funkcije mozga i pamćenje.

Pomažu u kontroli težine

Ako ste ikada jeli orahe, znate da su prilično zasitni. Preporučljivo je jesti orahe ujutru, jer će stomak dugo ostati pun i nećete imati potrebu za nezdravom hranom, prenosi "The Health".

Redovno konzumiranje oraha može na kraju dovesti do gubitka težine.

Sprečavaju oštećenje ćelija

Slobodni radikali u telu mogu oštetiti ćelije, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Međutim, zahvaljujući antioksidantu polifenolu, koji se nalazi u orasima, redovno konzumiranje oraha može smanjiti i sprečiti oštećenje ćelija.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još