UBLAŽAVAJU TEGOBE: Sedam namirnica za lečenje čira na želucu

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Zvan i gastrični ulkus, čir je ožiljak ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želudačne kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu stomaka, malo ispod grudnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja.

Budući da se čirevi mogu javljati i postati hroničan problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s lečenjem.

Umesto da sledite najčešće, opšteprihvaćene načine lečenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte ovih sedam prirodnih lekova.

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

1. Med

Med poseduje niz lekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri lečenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprineti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijske tvari u medu od cvetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminirsanju bakterija.

Dve kašičice dnevno dovoljna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna kašičica dnevno po pravilu je dovoljna.

2. Banane

Spoj fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvori snažan je zaštitni sloj koji pomaže u lečenju čira i sprečava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom leku protiv čira.

U svrhu lečenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana pa ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u rernu ili dehidrator hrane pa ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomešajte dve kašičice praška s jednom kašičicom meda. Uzimajte ovu smesu tri puta dnevno: prepodne, poslepodne i pre spavanja.

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u telu, loše bakterije će biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina o čuvanja probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jeste redovni unos fermentisanih namirnica.

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crevima.

Ali, kada je reč o lečenju čira, najučinkovitiji je sok od svežeg kupusa.

Decenijama pre izuma antibiotika, sok od kupusa uspešno se koristio za sprečavanje ili lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Jedna studija je pokazala da sok od kupusa dovodi do izečenja u preko 92 odsto slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju učinkovitost od samo 32 posto.

U ovoj studiji su pacijenti primali dozu od samo 50 ml sirovog soka od sveže prešanog kupusa. Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C, kojeg bolesni od čira imaju premalo u želudačnim sokovima.

Ako imate čir, kupusov sok je siguran, učinkovit i jeftin lek.

4. Beli luk

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostimabelog luka kontinuirano rastu. Čini se da beli luk može držati bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom.

Istraživači iz Istraživačkog centra "Fred Hutchinson" otkrili su da beli luk ostvaruje specifično antimikrobno delovanje protiv H. pylori.

Prekomerno razmnožavanje ove bakterije pogoduje razvoju čira na želucu.

5. Feferoni

Suprotno onome što mnogi ljudi veruju, ljuti feferoni ne uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv - sprečavaju njegov nastanak! To je posledica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vreme povisio volumen zaštitnih sokova.

Kapsaicin je posebno delotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim proiv upalnim lekovima.

Zato, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uverenja da uzrokuju čir, vreme je da ih vratite u ishranu, ali ovaj put kao učinkoviti lek.

6. Sladić

Nekoliko istraživanja je pokazalo je da deglicirizirani sladić (DGL) deluje slično cimetidinu, leku protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Čini se da ovaj oblik sladića podstiče želudac i creva na proizvodnju zaštitne sluzi.

To je vrlo korisno za svakog korisnika lekova koji pospešuju nastanak čira kao što su aspirin, derivati kortizona ili nesteroidni protivupalni lekovi.

Međutim, da bi bile učinkovite, morate prožvakati tablete sladića pre gutanja. Preporučuju se dve tablete od 380 mg tri puta na dan između obroka.

Potražite tablete sladića u prodavnicama zdrave hrane.

7. Vitamin E

Lekari s Kijevskog medicinskog instituta obelodanili su da je 300 mg vitamina E dnevno izlečilo peptični ulkus kod 28 pacijenata. Čirevi su pod uticajem vitamina E nestali unutar 4 do 6 dana.

Pacijentima koji su uzimali vitamin E porasao je nivo belančevina u stanicama creva.

Ujedno, oni su tokom terapije dobili 1,5 do 3 kg, dok kontrolna skupina pacijenata nije zabeležila nikakvo povećanje telesne težine.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još