Betine nagrade za najbolje fotografije

Novinarska fotografija stoji uz tekst da bi ga obogatila, ulepšala, dopunila. Nekad slika može da stoji i sama, i da govori više od reči.

Nezavisna i privatna novinska agencija Beta već pet godina organizuje konkurs za najbolju novinsku fotografiju. Prošle godine ovo takmičenje postalo je međunarodno, s učešćem fotografa iz medijskih centara cele jugoistočne Evrope.

Doza humora, lukavstvo, saosećanje, tuga, videti ono što drugi ne vide, gledati situacije iz različitih uglova, dati svoje viđenje sveta - karakteristike su prikazanih fotografija

Žiri petog međunarodnog konkursa "Betina fotografija za 2008" odlučio je da Prvu nagradu dobije fotograf zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Vjekoslav Skledar, za rad pod nazivom "Sanader". Druga nagrada pripala je Marku Đurici ("Blic", Beograd) za fotografiju "Sukob", a treću je osvojila Maja Zlatevska ("Dnevnik", Skopje) za fotografiju "Zatvor" (Idrizovo, Skopje). 

Fotografija "Igra" Danila Peterneka, koja je dobila nagradu Francuskog kulturnog centra u Beogradu, ispričala je priču o deci, i čime se ona igraju, kako najbrže uče imitirajući starije... 

Duhovitu sliku "Brzom prugom do unije" Jaroslava Papa, koja je dobila Nagradu Erste banke za najduhovitiju fotografiju, možemo da tumačimo i da će Srbija nekad i doći do Evrope, ali da Evropa neće nikad stići do nekih mesta u Srbiji.

Ono što se u tekstu čini rečima, tačkama ili zarezima na pravom mestu, to su u fotografiji svetlo, subjekti, sasvim drugi i neuobičajen ugao gledanja. Uz pomoć svetla i glavne junakinje – poslednje Virdžine u Srbiji (Aleksandar Plavevski), ispričana je čitava mračna priča o našoj istoriji. 

Sve fotografije koje je žiri odabrao gledaoci će moći da vide u beogradskoj galeriji "New Moment". 


Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević 

Pogledajte još