Pips, Chips & Videoclips u Domu omladine

Beograd je četvrti put ugostio sastav Pips, Chips & Videoclips u godini u kojoj hrvatski alternativci obeležavaju dve decenije od trijumfalnog početka navijačkom pesmom „Dinamo ja volim“. Priznanja, „Porini“, hiljade ljudi na nastupima, raznovrsnost umetničkog izražavanja...

Sve to je Pipse stiglo vrlo brzo i prikačilo im etiketu benda iz devedesetih, perioda kada legalan protok muzike na relaciji dve države nije postojao. Mnogo kasnije, tek 2010, „Long play“ ih je, baš kao i sada, doveo u Beograd, lani je bend bio malerozan da na prvom „Long Night“ festivalu nastupa kada i Darko Rundek a momci nisu bili bolje sreće sa dnevnim terminom na Beer festu.

Rezultat svega toga je još uvek polu-puna Amerikana u Domu omladine, međutim, dobru atmosferu je ovoga puta garantovala činjenica da su publiku, uz prijatelje benda, činili godinama odani fanovi.

Beogradsku promociju koncertnog DVD-a i USB stika „2x2“ zagrebački „astronauti“ su započeli zagrljeni, pevajući „a capella“ dečju „Tata, ti me voliš“ a „Leto '85“ beše, zapravo, flešbek u '97. i album „Fred Astaire“ kojim su definitivno prihvaćeni i kod publike i od kritike. „Da su se tada probili kod nas, svi bi ih znali i puna bi sala pevala“ – čulo se po Amerikani dok su Dubravko Ivaniš i ekipa pržili još nešto poznato i popularno iz tog perioda, „Sex u školi“. „Zdenka i vanzemaljci“, „Motorcycle Boy“, „Ljubav“...sve to je dizalo publiku a onda je Dubravko alias Astronaut Daddy emotivno najavio „Sad ćemo svirat' neke pederske“ („Teroristi plaču“, „Jedan od nas“...).

Moćna gitara odlikuje novu, power baladu „Htio bi da me voliš“ koja će, sva je prilika, postati ono što „Malena“ i „Nogomet“ odavno jesu – veliki hit. Obrada Pogues-a „Poštar lakog sna“ i završna, bar pred mali odmor, „Bog“, najupečatljiviji su bili momenti u završnici kada je zvanični deo u pitanju a bis je počeo u latino ritmu („Baka Lucija“). Bend je dao najviše i učinio da „highlight“ koncerta budu „Gume na kotačima“, a „jedna ozbiljna, za kraj“, kako je najavljena „2x2“ završila je dvosatnu, četvrtu priču sastava „Pips, Chips & Videoclips“ u Beogradu.

Pipsi su samoironično najavili ovaj koncert kao „nastup najboljeg benda za koji ne znate“. Oni koji znaju i koji su došli, znali su šta će dobiti i zadovoljni su napustili Amerikanu.

Pogledajte još