Nikako da skinete taj višak sala sa stomaka? Evo i zašto

1. NEDOSTAJE VAM MAGNEZIJUM
Našem organizmu potreban je magnezijum zbog više od 300 hemijskih reakcija, uključujući i stalan ritam srčanih otkucaja i regulisanje nivoa šećera u krvi. Pored toga, ovaj mineral učestvuje i u smanjenju zadržavanja tečnosti tokom menstrualnog ciklusa, što znači da smanjuje nadutost stomaka.

Jedite više namirnica bogatih magnezijumom, kao što je zeleno lisnato povrće, pasulj i orašasti plodovi. Dnevne potrebe kod žena ispod 30 godina iznose 310 mg, a 320 mg za one koje su prešle 30-tu.

2. RADITE POGREŠNE VEŽBE
Ako trčite istim intenzitetom, u početku ćete gubiti kilograme, ali ubrzo će se vaš metabolizam prilagoditi, i vi ćete prestati da sagorevate kalorije čim siđete sa trake.

Za smanjenje obima struka bolje je da dižete tegove, ili da trčite sprint, a najbolje je da radite vežbe visokog intenziteta. Tu spadaju kardio vežbe, trčanje, plivanje, biciklizam, veslanje.

3. NE SPAVATE DOVOLJNO
Nedostatak sna može imati ozbiljne posledice po debljinu struka. Žene koje spavaju pet ili manje sati tokom noći imaju za 32 odsto šanse da tokom 16 godina dobiju na težini, nego one koje spavaju nešto duže.

Pored toga, one žene koje spavaju četiri, umesto osam sati, unesu više od 300 ekstra kalorija dnevno, uglavnom iz masne hrane. Zašto? Suviše malo sna izaziva povećano lučenje hormona grelina, koji stimuliše apetit.

Da biste ostvarili sedam do devet sati zdravog sna, uklonite sve električne aparate iz spavaće sobe, neka u sobi vlada nešto malo niža temperatura (najbolje se spava pri temperaturi od 18 stepeni Celzijusa), izbegavajte kafu posle ručka, i pokušajte da uvek u isto vreme idete na spavanje, i da se budite u isto vreme, čak i vikendom.

4. GAZIRANA PIĆA
Gazirana slatka pića su pogubna za svaku dijetu, a čak i napici bez kalorija mogu uticati na vaš "stomačić". Takozvana "lajt" pića povezana su sa povećanjem obima stomaka, zato što naš organizam ne reaguje na veštačke zaslađivače kao u slučaju kada konzumiramo slatkiše.

Sladak ukus lajt-kole šalje signal organizmu da očekuje upliv energije, a to se neće desiti jer u napitku nije bilo kalorija. Tu dolazi do zbrke sa signalima vezanim za glad, i zbog toga imamo osećaj da smo gladni i tako unosimo dodatne kalorije koje su izostale uzimanjem soka "bez šećera".

5. JEDETE PRETERANO SLANO
Ako ste se ikad osećali naduveno posle slanog obroka, to je zato što suvišna so izaziva da se voda iz krvotoka prenosi u kožu, zbog čega delujemo naduveno u licu. Gotovo 90 odsto ljudi konzumira više od 2.300 mg soli dnevno. Izbegavajte da solite jelo prilikom spremanja.

6. PREVIŠE ALKOHOLA
Nekoliko istraživanja pokazalo je da alkohol može da poveća apetit i unos hrane, neke vrste alkohola posebno su povezane sa naslagama u predelu stomaka. To se naročito odnosi na pivo od koga "raste" stomak, dok je jedno nemačko istraživanje pokazalo da je kod 160.000 žena, konzumiranje alkohola tokom celog života pokazalo pozitivne efekte na salo na stomaku.

Treba izbegavati gazirana pića i koktele. Dobra vest je da ne morate totalno da izbacite alkohol, sve dok ga uzimate u umerenim količinama. Žene normalne telesne težine koje su konzumirale malu ili umerenu količinu alkohola, dobile su manje na težini i imale manje šanse da postanu gojazne tokom 13 godina praćenja, od onih žena koje uopšte nisu koristile alkohol.


Izvor:
24sata

Pogledajte još