Rikardo Muti dirigovao na koncertu u Vatikanu za papu

0

Italijanski maestro Rikardo Muti dirigovao je u četvrtak uveče na koncertu u Vatikanu priređenom u čast pape Benedikta XVI povodom sedme godišnjice njegovog izbora za poglavara Rimokatoličke crkve.

Koncert na kome su svirana crkvena dela Vivaldija i Verdija u čast pape Benedikta organizovao je predsednik Italije Djordjo Napolitano.

Papa i italijanski predsednik zajedno su slusali orkestar i hor Rimske opere kojima je dirigovao Muti u velikoj modernoj sali Pavle VI, koja se nalazi levo od bazilike Svetog Petra.

Pored šefa države na koncertu su bili i premijer Mario Monti i brojni ministri.

Ovaj koncert je bio poseban po tome što su muzičari svirali na veoma vrednim instrumentima koje su pozajmili Fondacija Antonio Stradivari, centar muzikologije Valter Štaufer i grad Kremona, gde se proizvode poznate violine.

Medju njima je violina Stradivarijus iz 1720. godine, violončelo Stradivarijus iz 1700. i viola Antonio i Djirolamo Amati iz 1615. godine.

Na kraju koncerta papa je pohvalio Mutijevu “intenzivnu interpretaciju” Vivaldija i njegov senzibilitet.

Italijanski predsednik je papi poklonio violinu iz prve polovine 19. veka, saopštio je Vatikan.

Papa Benedikt je poznat po tome što voli da svira klasičnu muziku na klaviru kako bi se opustio, a posebno voli Mocarta.

Rikardo Muti je od septembra 2010. muzički direktor Simfonijskog orkestra iz Čikaga. On je takodje dozivotni počasni direktor Opere u Rimu.

VATIKAN, 12. maja 2012. (Beta-AP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.