Iznenađujuća mesta koja morate posetiti

Pogledajte koje su destinacije, po mišljenju poznatog turističkog vodiča Frommer's, kao stvorene da putnicima pruže novo nadahnuće i mogućnost da počnu ceniti ono što ih okružuje.

Bora Bora, Francuska Polinezija

Ništa ne zvuči kao savršeno mesto za medeni mesec poput Bora Bore. Zelene planine spuštaju se do laguna sa čistim morem čije se boje menjaju od plavo-zelene do neonsko-tirkizne. Oko lagune, palmama obrasli atoli i koralni grebeni stvaraju neobične oblike prošarane stazama koje vode do bungalova za novo venčane i ostale romantičare. Ipak, ova tropska bajka presavršena je da bi ostala tajna, ali je dovoljno udaljena i skupa da je njena luksuzna mistika uprkos velikom broju posjetitelja ostala nenarušena.

Kapadokija, Turska

Tri vulkana stvorila su predivan krajolik Kapadokije u središnjoj Turskoj, 515 kilometara jugoistočno od Istanbula. Erupcije i tektonski fenomeni ostavili su neverovatne kupole, udubljenja i pukotine, koje su dodatno ukrasili ljudi. Lokalni stanovnici svoje domove u stenama Kapadokije skrivaju od paleolitika, a neki su ih otvorili gostima koji istražuju ovo područje. Derinkuyu i Kaymakli dva su najimpresivnija podzemna grada izgrađena još 2.000 godina prije Hrista. Iz hrišćanskog razdoblja muzej na otvorenom u Goremeu obuhvata 30 oslikanih crkava iz drugog stoleća, a sadrži i mnoštvo kasnijih srednjovekovnih znamenitosti.

(old_image)

Island

Tlo na Islandu jedno je od najdinamičnijih i 'vanzemaljskih' područja na svijetu jer je još uvijek u procesu stvaranja koje možete pratiti 'golim očima'. Zemlja ključa i peni se. Vulkani se izdižu kao ostrva u moru peska. Lava se hladi u hiljadama nikad viđenih oblika. Krave, ovce i poniji pasu na baršunastim zelenim pašnjacima. Sunce nikada ne zalazi leti, dok naizmenična razdoblja kiše i sunca sa mramornim nebom, zajedno sa sumaglicom, čine savršeno okruženje za romantične.

Maču Pikču, Peru

Ovaj najpoznatiji spomenik i krunski dragulj južnoameričkih Indijanaca sagrađen je na starom prolazu preko Anda za Kusco, glavni grad carstva Inka. Očišćen od stoetnog raslinja, ovaj legendarni grad čuva svoju mistiku iako je od 1911. na raspolaganju turistima. Je li služio kao zamak, zvezdarnica, sveti grad ili utočište za cara? Zašto su ga Inke izgradile, a potom napustili za manje od jednog veka? Kako je izmakao španskim osvajačima? Bez obzira na namenu, Maču Pikču ostaje jedan od najboljih svetskih primera umetnosti uklopljene u krajolik gde graciozno spaja dva golema andska vrha.

(old_image)

Ksian, Kina

Prolazak Putom svile vodi vas na jedinstveno putovanje od Bliskog do Dalekog istoka, od fantastičnih planina i pustinjskih visoravni do svevremenih kineskih megagradova. Na kineskom delu Puta svile za idealnu 10-dnevnu rutu možete slediti drevni trgovački put koji se koristio od prvog veka pre Hrista do 10. veka, a počinje u kineskom Ksianu, domu svetski poznatih glinenih ratnika. Osim toga, valja se zaustaviti na službenom kraju Kineskog zida u Jiayu Guanu, kod budističkih pećina u blizini Dunhuanga - idealne baze za jednodnevne izlete do Nebeskog jezera.

Uskršnja ostrva

Bilo da ga zovu Rapa Nui (kao što to čine polinezijski stanovnici) ili Isla de Pascua (kao Čileanci), Uskršnja ostrva su sinonim za divovske isklesane glave poznate kao Moai. Znamo kako su ih napravili. Znamo gde su ih napravili i kako su prevezeni preko ostrva, ali jednostavno ne znamo zašto - i to je velika misterija. Posetite li Uskršnja ostrva i možete otkriti stanovnike vrlo ponosne na svoju baštinu. Budući da je ovo mesto u južnom Pacifiku najudaljenije ostrvo na svetu (više od pet sati leta od Santiaga), ne bi ga trebalo posećivati na manje od nedelju dana.

Ceo tekst

Izvor: Tportal.hr

Pogledajte još