Rekacije na oslobađanje Haradinaja: Šamar za Srbiju, ponižavanje žrtava i čista politička presuda!

Dok Priština u euforiji slavi oslobađanje Haradinaja, većina srpskih zvaničnika je složna u stavu da je presuda sramna, nepravedna, ponižavajuća za sve žrtke i još jedan dokaz da Haški tribunal ne sudi po međunarodnom pravu, već iz političkih motiva. Pročitajte u nastavku neke od reakcija...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić: Tribunal je formiran da bi se sudilo srpskom narodu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je presuda Haradinaju doneta mimo pravde i prava i da će, kao i prethodne odluke Tribunala u Hagu, podstaći separatizam, otežati napore na uspostavljanju mira u regionu, poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećati evroskepticizam u srpskom narodu, prenosi "Tanjug".

- Najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud. Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati - ističe predsednik Nikolić u press saopštenju.

Prema njegovoj oceni, oslobađanjem Haradinaja pokazalo se loše snalaženje misije na Kosovu i Metohiji, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svedoka ključnih za inkriminišuću presudu.

- Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen. Takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu - zaključio je Nikolić.

Priština nakon čitanja oslobađajuće presude Haradinaju

(old_image)

Premijer Ivica Dačić: Presuda očekivana! Pregovori sa Prištinom se ipak nastavljaju!

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je oslobađajuća presuda Haradinaju bila očekivana, da je poslednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala, ali da će Srbija, uprkos tome, nastaviti pregovore sa Prištinom, jer je to u njenom interesu.

- U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i evrointegracija - kaže Dačić za "Tanjug" i naglašava da će "i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, otežati proces pomirenja u regionu".

On je, međutim, ponovio da je u interesu Srbije da nastavi dijalog s Prištinom, a sledeći sastanak biće, kako je naveo, 4. decembra.

Veselje u Prištini nakon oslobađanja Haradinaja

(old_image)

SNS: Presuda je ponižavanje srpskih žrtava! Obustaviti sve razgovore sa Haškim tribunalom!

Srpska napredna stranka ocenila je da je oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Haškog tribunala i zatražila da Srbija obustavi sve razgovore s Hagom, prenosi "Tajnug".

- Haški tribunal je sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da niko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov ezgodus u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije - kažu iz SNS-a i navode da je presudom "jasno stavljeno do znanja da međunarodna pravda i međunarodno pravo ne važe za sve, da se donose političke, a ne pravne presude i da nema nepristrasnosti na koju je konstantno ukazivano".

- Srbija mora da bude jedinstvenija nego ikada, kao i da svaki razgovori sa Haškim Tribunalom moraju biti obustavljeni - ističu iz SNS-a.

Euforija u Prištini

(old_image)

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin: Tribunal u Hagu je dokazao da nije ni sud, niti tužilaštvo...

Vulin smatra da je oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu Ramušu Haradinaju tužan dan za pravdu i da će sigurno uticati na nastavak dijaloga sa Prištinom koji će biti otežani.

- Presuda Tribunala je potvrdila da postoji opljačkana srpska imovina, ali ne i oni koji su je pljačkali, da postoje kidnapovani Srbi,ali ne oni koji su kidnapovali i da postoje ubijeni Srbi, ali ne i oni koji su ih ubijali. Ovo je tužan dan za pravdu - rekao je Vulin "Tanjugu".

Prema njegovim rečma, "Tribunal u Hagu je dokazao da nije ni sud, niti tužilaštvo i da je sve što je do sada radio - radio da bi politički opravdao stvaranje novih država na prostoru bivše SFRJ".

- Pregovori će sigurno biti otežani. Jako je teško tražiti istinu o kidnapovanima a sa druge strane imate onog koji ih je kidnapovao i jako je teško tražiti istinu o ubijenima, a sa druge strane imate onog ko je naređivao njihovo ubistvo. Na nama je da radimo ali će nam posao biti značajno otežan jer se ovime potvrđuje da za zločine nema ko da odgovara - zaključio je Vulin.

Vatromet za Haradinaja!

(old_image)

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević: Presuda je nepravedna i rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.

Vukčević ocenjuje da je oslobađajuća presuda Haradinaju nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.

- U ovom postupku nije obezbeđena adekvatna zaštita svedoka i to je dovelo do ovakvog rezultata - rekao je Vukčević "Tanjugu".

Vukčević je podsetio da su u Haradinajevom slučajevu svedoci ubijani ili su odustajali od svedočenja zbog bojazni za život i dodao da srpsko tužilaštvo nastavlja rad na svojim predmetima koji se tiču sukoba na Kosovu bez obzira na Haški tribunal.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajković: Pravda se pogubila negde! Porodicama preostaje samo da žale za ubijenima!

Trajkovićeva je rekla da je Srbima sa Kosova i Metohije najteže zbog oslobađajuće presude Haradinaju.

Trajkovićeva je istakla da je da je srpsko stanovništvo u pokrajini uz pripadnike vojske i policije jedino stradalo za vreme delovanja OVK, a da je jedan od važnih komandanata tada bio Haradinaj.

- Mi više međunarodni sud u Hagu ne volimo da nazovemo ni sud ni pravda jer su loš primer za procese na kojima EU insistira, a to je u stvari reformisanje pravosudnog sistema i traženje da sudovi u Srbiji i regionu funkcionišu bez uticaja politike pa ako hoćete i korupcije - rekla je ona i dodala da "pravda se pogubila negde, a porodicama žrtava ne preostaje ništa osim da žale za ubijenim".

Suze za Haradinaja!

(old_image)

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović: Pregovarački proces je ugrožen!

Ivanović je ocenio da će to ozbiljno poljuljati poverenje u sve međunarodne institucije, zapitavši se šta se može očekivati od političara koji svoje stavove definišu od danas do sutra, ako sud ne sudi po pravdi.

- Posle oslobađanja hrvatskih generala Markača i Gotovine, ovo se očekivalo i javno mnjenje je pripremljeno za takvo nešto - rekao je Ivanović.

On je naglasio da se ozbiljno postavlja pitanje da li smo mi jedini bili u pravu kada smo saradnju sa Haškim tribunalom shvatali kao suočavanje sa prošlošu ili su u pravu ostali koji su uradili baš sve da njihovi ljudi ne budu osuđenji.

- Ako smo pravili silne usptupke i kooperativnošću bez granica sa Hagom dobili ovo, šta možemo dobiti kooperativnošću koju pokazujemo neprekidno od početka do danas u saradnji sa EU - zapitao se Ivanović.

I staro i mlado na ulicama Prištine slavi

(old_image)

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma: Uskoro će predsednik kosovske vlade biti Haradinaj, Hrvtske Gotovina, a BiH Orić!

Dragan Marković - Palma je izjavio da je oslobađajuća presuda Haradinaju, "bila očekivana" jer su pre toga u Hagu oslobođeni Naser Orić i Ante Gotovina i drugi koji su činili zločine nad Srbima.

- Oslobađajući ratne zločine, sud u Hagu primenjuje dvostruke aršine. Prema njegovim rečima, moze se uskoro očekivati da će predsednik kosovske vlade biti Haradinaj, Hrvtske Gotovina, a BiH Orić - rekao je Dragan Marković - Palma.

Video: Atmosfera sa ulica Prištine

Izvor: Tanjug
Foto: Beta/AP

Pogledajte još