Dačić tražio od Ešton da do 10. januara nema naplate carine

"Razgovori na tu temu biće nastavljeni 10. januara na tehničkom nivou", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa Eštonovom.

Premijer je objasnio da je na osnovu žalbi koje je dobio od srpskih privrednika sa severa, zatraži da se još jednom na tehničkom nivou razmotri realizacija dodgovora.
"To znači dok se ne nastave razgovori o pitanju kako će se naplaćivati dažbine i kome će ići prihodi, a to je 10. januara, ne bude naplaćivana carina niti dažbine za robu koja ide na sever", kazao je Dačić.

On je najavio da će radne grupe na tehničkom nivou nastaviti razgovore, imajući u vidu da je od ranije postojala procedura koja je jednu vrstu robe, kao što je akcizna upućivala na Merdare.
"Treba rešiti sve te probleme na način da se ispoštuje dogovor Eštonove, (Hašima) Tačija i mene, a to znači da bez zajedničkog dogovora od 10. januara nema naplaćivanja carina ni ostalih dažbina za robu koja ide na sever Kosova", kazao je Dačić, ističući da je sa druge strane postoji obaveza da se spreči svaka mogućnost zloupotrebe takvog dogovora, odnosno da se onemogući da "pod paravanom da ta roba ide na sever Kosova dođe do neke masovne zloupotrebe interesa građana na severu".

Premijer je ponovio da će razgovori sa Tačijem i Eštonovom biti nastavljeni u januaru i naglasio da će do tada državni organi razgovarati o mogućim pravcima daljih razgovora i rešavanju spornih pitanja vezanih za KIM.

Premijer je izrazio zadovoljstvo zaključcima ministarskog saveta i razgovorima sa Eštonovom i naglasio da nikada nije bio povoljniji trenutak za Srbiju na putu ka EU i da su svi u EU bili za pozitivno određenje prema Srbiji.
"Ovo je za Srbiju jedna velika šansa, koju ako ne iskoristi na sledeću će morati da čeka nekoliko godina", kazao je premijer i naglasio da je neophodna politička stabilnosti i političko jedinstvo kako bi se dostigao taj cilj.

Period koji dolazi će biti "period jedinstvene državne politike, političkog jedinstva i stabilnopsti", poručio je premijer i dodao: "To je neophodno kako bismo mogli da nastavimo da vodimo politiku koja će istovremeno značiti nastavak naseg evropskog puta uz zaštitu nacionalnih i državnih interesa, pošto teme o kojima razgovoramo nisu teme koje se tiču samo ekonomskih ili nekih drugih pitanja nego se tiču naših temeljinih nacionalnih interesa", kazao je Dačić.

Dačić je naglasio i da je pozitivna pozicija Srbije i EU i velika mogućnosti koja je otvorena na Evropskom savetu, da Srbija otpočne pregovore o članstvu u narednih šest meseci, na osnovu pozitivnog mišljenja iz marta, rezultat dobrih odnosa, ali i preuzimanja rizika u dijalogu koji se vodi sa Prištinom uz posredovanje EU.

(Tanjug)

Pogledajte još