Ivica Dačić: Nema opasnosti od povratka viza

Dačić je u Dablinu učestvovao na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije (EU) i istakao da je ovo bila prilika da se prvi put posle dobijanja statusa kandidata čuje glas Srbije, ravnopravno sa drugim članicama EU.

Postoje migracije legalnog tipa, jasna migraciona politika i pravila zemlje ko ulazi i ostaje sa radnom dozvolom, rekao je Dačić, ali postoje i ilegalne migracije koje su problem, kao što Srbija ima problem sa lažnim azilantima.

- Ovo je bila dobra prilika da na plenarnom zasedanju, ali i u bilateralnim kontaktima razgovaramo o tim pitanjima, posebno u trenutku kada se planira uvođenje klauzule kojom bi se omogućila suspenzija vizne liberalizacije - rekao je Dačić.

On je, naveo je, o ovim pitanjima razgovarao i sa evropskim komesarima zaduženim za unutrašnje poslove i pravosuđe u EU Sesiliom Malmstrom i Vivijen Reding, koje su pozitivno ocenile napore Srbije u borbi sa lažnim azilantima.

Dačić je rekao da je razgovarao i s predstavnicima vlasti Irske, koja u narednih šest meseci predsedava EU.

- Za nas su ti kontaksti važni jer postoji mogućnost da Srbija, tokom irskog predsedavanja Unijom, dobije datum za početak pregovora o članstvu - ocenio je Dačić.

Pogledajte još