Majka osmoro dece umrla zbog previše koka-kole!

Pokojna Novozelanđanka Nataša Haris dnevno je pila čak 10 litara koka-kole, pa je u organizam unosila duplo više od maksimalne preporučljive doze kofeina i 11 puta više šećera nego što se preporučuje, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Harisonova je umrla pre tri godine, pošto joj je otkazalo srce.

Kompanija "Koka-kola" tvrdila je da je nemoguće dokazati da je njihov popularni napitak doprineo smrti Novozelanđanke.

Majka osmoro dece, Harisonova je godinama bila lošeg zdravlja, a njena porodica tvrdila je da je bila "zavisnik od koka-kole" i da se tresla kad nema njenog omiljenog pića.

"Kad se razmotre svi raspoloživi dokazi, mogu da kažem da je malo verovatno da bi Nataša Haris umrla kad je umrla i na način na koji je umrla - da nije pila ogromne količine koka-kole", kazao je islednik.

On je izračunao da se ispijanjem 10 litara "koka-kole" u organizam unosi kilogram šećera i 970 miligrama kofeina, prenela je TV Novi Zeland.

Islednik je, kako se navodi, istakao i da "Koka-kola" ne može biti odgovorna za zdravlje onih koji preteruju u ispijanju popularnog pića, ali je pozvao kompanije da štampaju jasnija upozorenja na pićima o rizicima uzimanja previše šećera ili kofeina.

Kad je reč o gospođi Haris, islednik veruje da je trebalo da i ona i njena porodica ozbiljnije shvate signale njenog lošeg zdravlja.

"Činjenica da joj je pre nekoliko godina povađeno nekoliko zuba, pošto su - kako veruje porodica - propali zbog koka-kole, kao i to što je najmanje jedno njeno dete rođeno bez zubne gleđi, ona i porodica trebalo je da protumače kao upozorenje", naveo je u saopštenju islednik.

Pogledajte još