Duga noć bez sna sa Babama

Učešće na trećem "Long Nightu" su, podsetimo, već potvrdili i Partibrejkers, Jinx, Pozdrav Azri, ČBS, Dječaci i Grate.

Grupu Babe pamtimo po hitovima "Noć bez sna", "Ko me ter'o", "Slanina", "Da te vidim golu", "Loša navika" i drugim. Ključni čovek benda je Bajagin instruktor Žika Milenković, u aktuelnoj postavi su takođe stari članovi - basista Dejan Škopelja Škopi (ex U Škripcu) i gitarista Zoran Ilić Ilke (ex Riblja čorba, Bezobrazno zeleno), kao i novopridošli bubnjar Trut, najpoznatiji po saradnji sa Rambom Amadeusom.

Babe su se specijalno okupile za nastup na Long Nightu, i to, igrom slučaja, na dvadesetu godišnjicu od izlaska prvog albuma "Slike iz života jednog idiota".
"Kad je stigla ponuda da se okupimo, pozvao sam Ilketa i Škopija, jer smo nas trojca u bendu od početka. Nije bilo potrebe da se međusobno ubeđujemo da li da se vratimo. Pozvali smo Truta, jer je kao faca najbliži onome što radimo. Za Long Night smo sastavili listu od 20-tak pesama, ono što mi mislimo da će publika najbolje da prihvati. Videćemo kako ćemo proći, i onda šta i kako dalje", objašnjava Žika.

Babe su osnovane 1992, na inicijativu basiste grupe Bezobrazno zeleno Bojana Vasića koji je ubrzo, zbog nesuglasica sa ostalim članovima, napustio grupu. "Vasa je imao vikendicu u Babama, a Ilketu je palo na pamet zbog onog Mamas And Papas - Babas end dedas", priča o imenu benda Žika.

Prvi album, u inat ratom i sankcijama opterećenoj i mračnoj 1993. godini, doneo je zbirku poletnih, seksualno provokativnih pesama. Nagomilana stvaralačka snaga rezultirala je ubrzo mini albumom "4 Babe, 4 pesme" (1994). Babe su te godine bile i predgrupa Ribljoj čorbi na beogradskom koncertu u hali Pionir, pogledajte ispod jutjub snimak.

Drugi album "Lažne slike o ljubavi" (1995) bend je snimio bez Čavketa koji je otišao u Australiju gde je preminuo '97. Kompilacija "P.S. Babe" (1998) pored čitavog prvenca i mini albuma, donela je i nove pesme "Hoću da budem P.S.", "Zadnja noć" i "Mladi ludi svet".

"Tematiku pesama sam bazirao uvek na najjednostavnijim stvarima koje se dešavaju mladim ljudima. Naša tri albuma imaju veseli početak, malo tužniju sredinu i najtužniji kraj. Svaka čaša meda mora da se zalije čašom žuči. I uvek smo imali 'andergraund' teme, iz života marginalaca. Mi smo se uvek samo sprdali sa jakima i uspešnima", kaže Žika.

Treći, poslednji album "Slike sna i jave (Samo za ludake i buntovnike)" Žika je snimio sa novom postavom u kojoj su bili gitarista Vladan Nedeljkov i bubnjar Blagoje Nedeljković Pače, i to u nevreme, usred NATO bombardovanja 1999. godine. Milenković je uskoro, usled pojačanih aktivnosti matičnog benda, obustavio rad sa Babama.
"Spontano smo se razišli, bez ikakvih svađa", kratko će o tome.

Došlo je, očigledno, pravo vreme za njihov povratak na scenu, posle 13 godina. Povratak koji je logičan jer su se mnoge kockice sklopile. Long Play vodi, između ostalog, karijeru Bajage i Instruktora, vlasnik ove promoterske kuće Zoran Vulović Vule svirao je zajedno sa Škopijem u "škripcu"... Žika je, očigledno, testirao reakciju publike na hit "Ko me ter'o" svirajući ga sa Instruktorima na prethodnim Bajaginim nastupima, između ostalog i na dočeku Nove godine na Zlatiboru, "test" je prošao kako valja i - Babe su ponovo među nama!

Pogledajte još