Ekskluzivno na Nadlanu.com: Utisci sa festivala cigara u Havani

2. dan "Habnos festivala" svake godine je rezervisan za posetu plantažama duvana u Najboljoj svetskoj regiji za uzgoj duvana. Vuelta Abajo koja se nalazi u Pinal del rio. NA nekoliko sati vožnje od Havane nalazi se duvanki raj što je odličan razlog za jednodnevni izlet po sunčanom danu na Kubi.

(old_image)

Svi koji su obilazili plantaže imali su priliku da vide gde i kako se uzgaja najbolji duvan na svetu. Tom prilikom se obilaze pozicije gde se duvan fermentira i tako se mogu videti sve faze koje predhode rolanju cigara. Impresivno je videti korak po korak kako od zelenih velikih listova duvan polako postaje svarsena sirovina zlatno braon boje za fantastične cigare. Posle obilaska plantaža usledi ručak na otvorenom uz bogat muzički program, na oduševljenje svih prisutnih.

I u povratku posle tradicionane domaće hrane i malo (ne baš tako malo) ruma na putu do Havane svi odremaju jer je noć opet puna događanja.

(old_image)

U sredu je bilo obilje zabava u La Casa del Habano objektima po Havani. Tu se uživaoci cigara iz celog sveta rado druže svake godine kao na porodičnom okpljanju kad se vidite sa dragim rođacima... Favorit naše grupe je bila promocija knjige Partagas El libro, o istoriji najstarije fabrike cigara koja je bila kraljevska fabrika cigara u samom centru Havane.

U njihovoj umetničkoj galeriji je bila i izložba slika najpoznatijih autora kao i izložba fotografija fotografa Osvaldo Salasa. Deo ove originalne kolekcije se može videti i u Lasa del Habano u Beogradu, što je nama bilo posbno drago.

I kako se sva ova okupljanja završavaju oko 9 to je pravo vreme za odlazak u nekih Jazz Klubova u kojima možete osetiti svu lepotu latin jazza. A latin jazz u Havani je upravo creme de la creme doživljaj...

3.dan
Posle premijere u porodici Montecristo cigara koje su najpopularnije kubanske cigare na svetu, usledila je još jedna premijera cigara. Na takozvanoj tematskoj večeri koja se održava 3 dan festivala, po prvi put je tokom festvala predstavljen nova linija cigara u porodici «malih» brendova. Mali Brednovi su cigare oje se ne ubrajaju medju 10 najpopularnijih od 27 koliko se proizvodi na Kubi. Upravo jedan od tih brendova je Vegueros.

Vegueros je tradicionalni naziv za uzgajivače duvana koji uzgajaju duvan za proizvodnju sopstvenih cigara. U njihovu čast ovaj brend je predstavljen 1996. Godine. Danas se ova cigara proizvodi u fabrici «Francisco Danten» koja je otvorena još 1868. Godine, ali tada je to bila kuća za fermentaciju duvana pre nego što su tu počele da se proizvode cigare. Tek 1961. Godine je finalno pretvorena u fabriku cigara, jednu od retkih koja se nalazi van Havane.
(old_image)
Tri nove cigare su naprvaljene da bi osvežile čvrste veze sa korenma duvanske tradicije na Kubi. U ponudi se nalaze tri cigare. Mananitas, Tapados i Entretiempos. Cigare su srednje ka punom ukusu i pojaviće se na tržištu tek u septembru.

(old_image)

Imali smo zadovoljstvo da na ovom dogadjaju budemo za stolom sa James Sucklingom. On je autor dokumetranog filma Cigars heart and soul of Cuba i sigurno jedan od najvećih autoriteta medju poznavaocima cigara. On je bio dugogodišnji kolumnista Cigar Aficionado magazina i jedan od najzaslužnijih autora tekstova koji su govorili lepo o kubanskim cigara u Americi. Pa smo zajedno mogli da analiziramo prvu limitiranu ediciju cigara za 2013. godinu iz porodice Hoyo de Monterrey. Složili smo se da je probanje ovih cigara na festivalu gotovo ista stvar kao i probanje En premieur vina. Samo iskusni uživaoci mogu da predpostave kako će te cigare izgledati za godinu i više dana. Tako da svi imamo ozbiljna očekuvanja od ove cigare kada se bude pojavila krajem godine na tržištu širom sveta

(old_image)

Pre ove veličanstvene večere u El Laguito sali u jendom od najlepših delova Havane tokom dana Kuvari iz Hrvatske su predstavili veštine pripreme hrane sa duvanom. Ovo je bla jedna od najposećenijih prezentacija na sajmu. Zaista se trazžila karta više za ulaz. Na oduševljenje svih prisutnih pokazana je priprema nekih delikatesa sa duvanom. A na pomenutoj tematskoj večeri je spremana piletina u listovima duvana i sa kokosom.

Za subotu na gala večeri koja zatvara festival je planirana poslastica u čijoj se pripremi korisit crna šklada maceriran sa duvanom i tartufima! Tako da svi sa nestrpljenjem očekujemo ovaj doživaljaj...

Autor: Zdravko Brkić

Pogledajte još